Voor het eerst in de geschiedenis hebben Premier League-clubs meer geld verdiend op de transfermarkt dan er uitgegeven werd tijdens een transferperiode. Desondanks gaven de clubs samen 250 miljoen euro uit.

De transferinkomsten van de twintig clubs op het hoogste niveau in Engeland bedroegen de afgelopen maand 46 miljoen euro meer, zo blijkt uit cijfers van Deloitte.

Shanghai SIPG betaalde 70 miljoen euro voor Oscar aan Chelsea, die daarmee de duurste speler van de afgelopen maand werd.

Ook Dimitri Payet (voor 29 miljoen van West Ham United naar Olympique Marseille), Oidon Ighalo (voor 23 miljoen euro van Watford naar Changchun Yatai) en Memphis Depay (voor 16 miljoen van Manchester United naar Olympique Lyon) vertrokken voor veel geld uit Engeland.

De duurste inkomende transfer was die van Manolo Gabbiadini. Southampton betaalde 17 miljoen euro voor de aanvaller aan Napoli.

Alleen in januari 2011 werd door clubs uit de hoogste Engelse afdeling iets meer uitgegeven dan dit jaar. Zes jaar geleden spendeerden de Premier League-clubs samen 261 miljoen euro.

Degradatiekandidaten

De onderste zes clubs van de ranglijst gaven samen 125 miljoen euro uit, precies even veel als de bovenste veertien clubs. In hun ambitie om actief te blijven in de vanwege hoge tv-gelden lucratieve Premier League, namen Hull City, Sunderland, Crystal Palace, Swansea City, Leicester City en Middlesbrough een financieel risico.

Swansea betaalde onder meer 4,5 miljoen euro voor PSV-aanvaller Luciano Narsingh en Crystal Palace nam Patrick van Aanholt voor 12 miljoen euro over van Sunderland.

Eredivisie

De clubs uit de Premier League gaven in januari iets meer uit dan de Chinese clubs, die voor 218 miljoen euro nieuwe spelers aantrokken.

Clubs uit de Franse Ligue 1 gaven 152 miljoen euro uit. In de Bundesliga en de Serie A werd 99 miljoen euro uitgegeven. In de Primera Division werd slechts 23 miljoen euro uitgegeven.

De achttien Eredivisieclubs kwamen tot zo'n 13 miljoen euro. Het grootste deel daarvan kwam op het conto van Ajax dat 12 miljoen euro betaalde aan Sao Paulo voor David Neres. Dat bedrag kan nog oplopen door bonussen.