AZ heeft maandag de Noor Jonas Svensson aan zich gebonden. De 23-jarige rechtsback komt over van Rosenborg en heeft in Alkmaar een contract tot medio 2021 ondertekend.

Met de komst van de zesvoudig international speelt AZ vast in op het vertrek van Mattias Johansson. Het contract van de Zweed loopt na dit seizoen af.

Svensson maakte al op 15-jarige leeftijd zijn debuut bij Levanger, een club die destijds op het derde Noorse niveau uitkwam. Na twee seizoenen verkaste hij naar Rosenborg. 

Bij de recordkampioen van Noorwegen, goed voor 24 landstitels, was Svensson sinds 2011 basisspeler. Hij speelde bijna 250 officiële duels voor Rosenborg. Daar liep zijn contract nog tot 2018 door.

Henriksen

Svensson won bij zijn landgenoot Markus Henriksen informatie in over AZ. Die middenvelder verruilde de Eredivisionist afgelopen zomer voor Hull City.

"Ik heb veel met hem gesproken", zegt Svensson op de website van AZ. "Markus heeft me geadviseerd hier naartoe te komen, dus dat geeft me de zekerheid dat het een goede stap is."

Volgens Max Huiberts, directeur voetbalzaken van AZ, stond Svensson al enige tijd op zijn lijstje. "Met zijn verdedigende en aanvallende kwaliteiten voldoet Jonas aan het profiel dat AZ van een rechtsback heeft. Uiteraard krijgt hij tijd om te acclimatiseren, we zijn ervan overtuigd dat hij een toegevoegde waarde voor ons elftal wordt."