UEFA-voorzitter Aleksander Ceferin heeft de ideeën van Marco van Basten afgedaan als "een grap''.

In een interview met de Duitse krant Die Welt laat de Sloveen maandag duidelijk blijken niets te zien in de voorstellen die Van Basten onlangs deed om het voetbal te veranderen. "We hebben geen revolutie nodig, het spel is al fantastisch", aldus Ceferin.

Van Basten, als Chief Officer for Technical Development' verantwoordelijk voor de technische ontwikkelingen bij de wereldvoetbalbond FIFA, presenteerde onlangs zijn ideeën om het spel te vernieuwen. Zo stelde hij voor buitenspel af te schaffen, een strafschoppenserie te veranderen in shoot-outs en en gele kaarten te vervangen door tijdstraffen. 

Ceferin, die vorig jaar aantrad als voorzitter van de UEFA, ziet daar dus helemaal niets in. "Buitenspel is belangrijk. Shoot-outs en tijdstraffen vind ik een grap. Ik ben ook niet aan deze klus begonnen met als doel dat iedereen later zegt: zo, die Ceferin heeft dit en dat allemaal veranderd. Waarom zouden we de mooiste sport ter wereld veranderen?" 

"Als ik al deze ideeën hoor, kan ik alleen maar hopen dat de FIFA toestaat dat we met een bal blijven spelen. Of dat die in ieder geval rond blijft."

Klopp

De 49-jarige Ceferin is zeker niet de enige die zich niet kan vinden in de plannen van Van Basten. Eerder haalde onder meer Liverpool-trainer Jürgen Klopp hard uit naar de 58-voudig Oranje-international. 

"Van Basten kan een ander spelletje creëren. Er zijn op deze wereld nog genoeg velden vrij", zei Klopp. "Al deze veranderingen maken het voetbal kapot. Deze mensen houden helemaal niet van voetbal. In mijn ogen heeft deze geweldige sport waar we allemaal zo van houden geen nieuwe regels nodig."