Ajax heeft zondag geen averij opgelopen in de strijd om de titel in de Eredivisie. De Amsterdammers waren in de Arena met 3-0 te sterk voor ADO Den Haag.

Ajax stond halverwege al op een 2-0 voorsprong door doelpunten van Hakim Ziyech en Lasse Schöne. Na rust bepaalde Kasper Dolberg de eindstand op 3-0.

Ondanks de eenvoudige zege heeft de ploeg van trainer Peter Bosz nog altijd vijf punten achterstand op koploper Feyenoord. De Rotterdammers wonnen later op zondag in De Kuip met 4-0 van NEC.

Voor ADO stapelen de problemen zich op. De equipe van coach Zeljko Petrovic wacht nog altijd op de eerste punten van 2017 en bezet slechts de veertiende plaats op de ranglijst.

Kluivert

Ajax is er vlak voor het sluiten van de transfermarkt nog steeds niet in geslaagd een buitenspeler aan te trekken. Directeur voetbalzaken Marc Overmars is erg gecharmeerd van David Neres, maar São Paulo lijkt vast te houden aan een transfersom van liefst 20 miljoen euro voor de Braziliaanse jeugdinternational.

Omdat Anwar El Ghazi nagenoeg vertrokken is naar Lille en Bertrand Traoré met Burkina Faso nog altijd meedoet aan de Afrika Cup, mocht Justin Kluivert het tegen ADO voor het eerst vanaf het eerste fluitsignaal laten zien.

De pas 17-jarige aanvaller vermaakte het publiek met een serie brutale dribbels. Hij verdiende na ruim een halfuur de vrije trap waaruit Schöne de thuisploeg naar 2-0 schoot. In de tweede helft werd de vermoeide Kluivert gewisseld.

Omhaal

Het was een klein wonder dat Ajax tussen het eerste doelpunt van Ziyech (op aangeven van Dolberg) in de elfde minuut en de treffer van Schöne niet vaker scoorde. Met fris en aanvallend spel werd ADO aardig zoek gespeeld.

Nick Viergever kopte op de lat en Dolberg raakte de paal. Ook Amin Younes en opnieuw Dolberg slaagden er niet in doelman Ernestas Setkus te passeren.

Het zat met name Dolberg niet mee. In de openingsfase van de tweede helft zag hij zijn omhaal op de lat uiteenspatten. Na 77 minuten had hij eindelijk zijn eerste doelpunt sinds 20 november te pakken, toen hij afrondde na doorkoppen van Davy Klaassen.

Voor de 3-0 slaagde Ruben Schaken er tot twee keer toe niet in de wedstrijd weer spannend te maken. Ajax mocht het zich kwalijk nemen dat het de zwakke tegenstander nog zo ver liet komen.

Bekijk de uitslagen, de stand en het programma in de Eredivisie