Kameroen en Burkina Faso hebben zich zaterdag geplaatst voor de halve finales op de Afrika Cup. Kameroen was in Gabon na strafschoppen te sterk voor Senegal. Burkina Faso versloeg Tunesië met 2-0.

Kameroen en Senegal slaagden er in de reguliere speeltijd en in de verlenging niet in om te scoren.

Senegal was voor rust de betere ploeg, maar veel kansen leverde dat niet op. Alleen Cheickhou Kouyaté was dicht bij een treffer, maar zijn kopbal ging net over het doel van Kameroen.

Na rust waren er ook nog kansen voor Idrissa Gueye en Moussa Sow namens Senegal, maar keeper Fabrice Ondoa van Kameroen wist beide keren een treffer te voorkomen. De Kameroeners waren het gevaarlijkst in de verlenging, maar ook dat leidde niet tot een treffer.

Uitgerekend Sadio Mané, de grote vedette van Senegal, was daarna in de penaltyserie de schlemiel voor zijn land.

De speler van Liverpool miste als enige een strafschop. Hij stuitte op Ondoa, de doelman die in tegenstelling tot Ajacied André Onana wel voor Kameroen wilde uitkomen in de Afrika Cup.

De Kameroeners stuiten in de halve eindstrijd op Democratische Republiek Congo of Ghana. Die ploegen strijden zondag om een plaats bij de laatste vier.

Burkina Faso

Bertrand Traoré van Ajax had bij Burkina Faso een basisplaats. De vleugelspits was in de eerste helft dicht bij een doelpunt, maar zijn poging belandde op de bovenkant van de lat.

Burkina Faso had een invaller nodig om de ban te breken. Aristide Bancé schoot zijn land negen minuten voor tijd uit een vrije trap op voorsprong.

Enkele minuten later besliste Prejuce Nakoulma de wedstrijd. De aanvaller snelde na een counter voorbij doelman Aymen Mathlouthi, die erg ver uit zijn doel was gekomen, en plaatste de bal in het lege doel.

In de halve finales speelt Burkina Faso woensdag tegen de winnaar van het duel tussen Egypte en Marokko.

De winst van Burkina Faso betekent dat Ajax aanvaller Traoré nog iets langer moet missen. De Chelsea-huurling speelt afhankelijk van het resultaat in de halve eindstrijd nog de wedstrijd om de derde plaats (zaterdag 4 februari) of de finale (zondag 5 februari).