Donderdag 6 oktober 2022 | Het laatste nieuws het eerst op NU.nl
Pol van Boekel

Voetbal Van Boekel schrijft historie met gebruik on-field review in KNVB-beker

Pol van Boekel heeft woensdagavond in de kwartfinale van de KNVB-beker tussen FC Utrecht en Cambuur Leeuwarden in de Galgenwaard voor de eerste keer in Nederland gebruikgemaakt van on-field review. 
Door NU.nl

De scheidsrechter trok twintig minuten voor tijd zijn beslissing terug om FC Utrecht een penalty te geven na hands van Cambuur-verdediger Omar El Baad. 

Dat deed Van Boekel nadat hij de beelden had teruggezien aan de zijkant van het veld. Daaruit bleek volgens de arbiter dat Sebastien Haller, die de bal tegen de hand van El Baad aanschoot, zich schuldig maakte aan gevaarlijk spel. 

Beeld uit video: Van Boekel trekt penalty FC Utrecht in na terugkijken beelden
Afspelen knop

Van Boekel trekt penalty FC Utrecht in na terugkijken beelden

Van Boekel trekt penalty FC Utrecht in na terugkijken beelden

Van Boekel maakte voor het eerst in Nederland gebruik van de on-field review, waarbij de arbiter aan de zijlijn beelden kan terugkijken op een video-monitor. 

FC Utrecht-SC Cambuur in beeld

Test

In het buitenland is al vaker gebruik gemaakt van het hulpmiddel, dat als aanvulling geldt op de videoscheidsrechter. 

De FIFA heeft recent aan de KNVB gevraagd of er tijdens de resterende bekerwedstrijden dit seizoen getest kan worden met de video-monitor.

Cambuur wist uiteindelijk voor de eerste keer in de clubhistorie de halve finales te bereiken. De ploeg uit Leeuwarden was na een spectaculaire strafschoppenreeks te sterk voor FC Utrecht: 6-7. Na 120 minuten stond het 2-2 in de Galgenwaard.


Lees meer over:

FC UtrechtKNVB-bekerSC Cambuur

Aanbevolen artikelen