Sparta Rotterdam heeft zich dinsdagavond ten koste van FC Volendam geplaatst voor de halve finales van de KNVB-beker. De Eredivisionist won op bezoek bij de Jupiler League-club na strafschoppen: 6-5.

De wedstrijd in het Kras Stadion was na verlenging in 1-1 geëindigd. Thomas Verhaar leek Sparta in de verlenging al naar de halve eindstrijd te schieten, maar Bert Steltenpool scoorde tegen namens FC Volendam.

In de strafschoppenserie ging het lang gelijk op. Na vijf rake strafschoppen misten captain Michel Breuer en Mart Dijkstra namens Sparta en deden Steltenpool en Kevin van Kippersluis hetzelfde aan de kant van FC Volendam.

Rihairo Meulens werd uiteindelijk de schlemiel bij de thuisploeg. Na zijn misser bij een stand van 5-5 schoot Sparta-verdediger Sherel Floranus de beslissende strafschop raak.

Woensdag staan FC Utrecht-SC Cambuur (18.30 uur) en AZ-sc Heerenveen (20.45 uur) op het programma in de kwartfinales. Donderdag trappen Vitesse en Feyenoord om 20.45 uur af in de strijd om een plek bij de laatste vier.

Paal

In de eerste helft van FC Volendam-Sparta was de thuisploeg het dichtst bij een doelpunt. Joey Veerman trof met een schot de paal. Aan de andere kant kwam Spartaan Paco van Moorsel na een voorzet net tekort om de bal binnen te tikken.

Na rust was het opnieuw de thuisploeg die het meest in aanmerking kwam voor een treffer. Zo trof Kees Kwakman de lat. Toch moest FC Volendam ook op blijven letten, want opnieuw was Van Moorsel namens Sparta gevaarlijk.

In de tweede helft van de verlenging was het Verhaar die Sparta met een raak schot in de korte hoek de winst leek te bezorgen, maar snel na de openingstreffer was het via Steltenpool alweer gelijk.

In de strafschoppenserie trok Sparta, waar trainer Alex Pastoor de hele wedstrijd door een schorsing vanaf de tribune bekeek, uiteindelijk aan het langste eind.

Bekijk de uitslagen en het programma in de KNVB-beker