Marco van Basten haalt zijn schouders op over de kritiek die hij kreeg op zijn idee om buitenspel op te heffen. Met name topcoaches Jürgen Klopp en Arsène Wenger beten van zich af.

De Duitse coach van Liverpool zei zelfs dat de oud-topspits het voetbal met zijn plannen "kapot maakt". Wenger noemde het idee "niet interessant".

Van Basten blijft rustig onder die kritiek. "Kritiek leveren mag, maar voer dan wel een inhoudelijke discussie. Nu roepen ze alleen dat ik gek ben, zonder duidelijke argumenten. Daar kan ik niet zoveel mee", zegt hij tegen het AD.

De voormalig bondscoach, die sinds september 2016 als 'Chief Officer for Technical Development' werkzaam is bij de FIFA, zegt tegen het dagblad dat hij buitenspel ook niet rigoureus af wil schaffen, maar vindt wel dat daar serieus over nagedacht moet worden.

"Je kunt alles bij het oude houden, maar je kunt ook proberen om voetbal op een slimme manier aantrekkelijker te maken, ook richting de toekomst. Kijk naar het afgelopen EK: teams zijn zo fit en zo goed georganiseerd, dat verrassing steeds zeldzamer wordt."

Klopp

Klopp wond zich vorige week flink op over de plannen. "Van Basten kan een ander spelletje creëren. Er zijn op deze wereld nog genoeg velden vrij", zei de Duitser.

"Al deze veranderingen maken het voetbal kapot. Deze mensen houden helemaal niet van voetbal. In mijn ogen heeft deze geweldige sport waar we allemaal zo van houden geen nieuwe regels nodig."

Ook Wenger was tegenstander van een eventuele verandering. De Fransman vindt buitenspel een intelligente regel die het spel ten goede komt.

Vervelende regel

Volgens Van Basten hoeven de coaches niet te vrezen dat buitenspel al in de nabije toekomst wordt afgeschaft. "Zo ver is het natuurlijk nog lang niet. Ik begrijp dat veel mensen bij zo'n gesprek over buitenspel vinden dat het wel erg snel gaat", zegt hij tegen VI. "Maar die regel staat bijvoorbeeld niet eens op de agenda van de IFAB-bijeenkomst in maart." IFAB is het orgaan binnen de FIFA dat over de spelregels gaat.

"Ik vind het niet erg dat er discussie ontstaat, dat is ook juist de bedoeling. Ik hoop alleen wel dat mensen het verschil blijven zien tussen concrete voorbeelden en proefballonnetjes."

"Zonder die vervelende regel gaat het echt leuker worden, daar ben ik van overtuigd", aldus Van Basten. "Maar je ziet hoe gevoelig zoiets ligt."