Tunesië heeft zich maandag dankzij een 4-2 zege op Zimbabwe geplaatst voor de kwartfinales van de Afrika Cup. Favoriet Algerije speelde met 2-2 gelijk tegen het al geplaatste Senegal en sneuvelde al in de groepsfase.

Algerije wist bij voorbaat al dat het lastig zou worden om de laatste acht te bereiken op het Afrikaanse titeltoernooi in Gabon. In de eerste twee duels had de favoriet namelijk pas één punt verzameld. 

Om de kwartfinales te halen moest het zelf van Senegal winnen, terwijl Tunesië ten onder moest gaan tegen Zimbabwe.

Senegal, dat beide eerdere groepswedstrijden al had gewonnen en daardoor al zeker was van een plek bij de laatste acht, speelde zeker niet in de sterkst mogelijke opstelling.

Islam Slimani zette Algerije na tien minuten op voorsprong, maar via Papakouli Diop kwam Senegal vlak voor rust op 1-1. Door wederom Slimani nam Algerije een nieuwe voorsprong, maar ook die hield geen stand. Nu was het Moussa Sow die direct gelijkmaakte. Die treffer kwam Algerije niet meer te boven.

Tunesië

Tunesië leidde tegen Zimbabwe al snel met 3-0. Naim Sliti, Youssef Msakni en Taha Yassine Khenissi zorgden voor die ruime voorsprong.

Zimbabwe, met Marvelous Nakamba van Vitesse in de basis, deed nog voor rust wat terug via Knowledge Musonda, maar Wahbi Khazri vergrootte de marge uit een strafschop weer naar drie. Tendai Ndoro bepaalde de eindstand vervolgens op 2-4.

Zondag wisten Burkina Faso en Kameroen zich ook te plaatsen voor de kwartfinales. Guinee-Bissau en gastland Gabon sneuvelden. Ghana is na twee groepswedstrijden ook al door.