Diego Maradona staat volledig achter het plan van FIFA-voorzitter Gianni Infantino om het deelnemersveld van het WK voetbal fors uit te breiden. Het bestuur van de mondiale bond neemt daar dinsdag in Zürich een besluit over.

Infantino wil toe naar een WK met 48 landen, maar ook uitbreiding naar veertig landen is een optie. Aan de komende twee WK's, in 2018 en 2022, doen nog 32 landen mee.

"Ik vind het een geweldig idee van Gianni", zei Maradona maandag in Zürich, waar hij samen met Infantino en andere prominenten een potje voetbalde naast het FIFA-kantoor.

"Het biedt kansen aan landen die normaal gesproken aan de kwalificatie beginnen in de wetenschap dat ze het WK toch niet halen. Dit geeft ieder land de kans om te dromen van WK-deelname en het vernieuwt de passie voor het voetbal."

De Argentijnse voetbalicoon fungeert sinds vorig jaar als een soort adviseur van Infantino.

Meerderheid

De FIFA-voorzitter voorspelde eind vorig jaar dat een "overweldigende meerderheid" van de zogenaamde FIFA Council achter zijn plan staat. Het Duitse Sky Sports bericht maandag dat een meerderheid van de 37 leden dinsdag inderdaad zal instemmen met een uitbreiding.

De acht of zestien extra plaatsen zullen vooral worden ingevuld door landen uit Afrika en Azië.

In een intern FIFA-rapport, dat in handen is van persbureau AP, stelt de wereldvoetbalbond dat een WK met 48 landen - verdeeld over zestien groepen van drie - 6,5 miljard dollar (6,2 miljard euro) aan inkomsten zal opleveren. De FIFA verwacht 5,5 miljard dollar (5,2 miljard euro) aan inkomsten van het WK van 2018 in Rusland.

In totaal zijn er vijf opties waarop dinsdag gestemd kan worden. Daar hoort vasthouden aan 32 teams ook bij.