José Mourinho is er voorstander van dat er in de toekomst een WK wordt georganiseerd met 48 landen. Volgens de trainer van Manchester United is een toernooi met meer deelnemers goed voor clubs en spelers.

FIFA-voorzitter Gianni Infantino wil het aantal deelnemers vanaf 2026 uitbreiden van 32 naar 48. De Europese clubs die verenigd zijn in de ECA spraken zich in december bij monde van Karl-Heinz Rummenigge nog fel uit tegen het plan.

"Ik ben er voorstander van. Als het betekende dat er meer wedstrijden werden gespeeld, minder vakantie was en minder tijd voor de voorbereiding op het nieuwe seizoen, dan zou ik er 'nee' tegen zeggen", aldus Mourinho op de site van de FIFA.

"Maar het is voor criticasters belangrijk te begrijpen dat er niet meer wedstrijden worden gespeeld. Zowel spelers als clubs worden op deze manier beschermd."

De 53-jarige Mourinho, die in het verleden met zowel FC Porto als Internazionale als trainer de Champions League won en ook werkzaam was bij Chelsea en Real Madrid, weet hoe zijn ideale WK eruit zou zien.

"Ik heb een voorkeur voor groeps van drie landen, waarbij er twee wedstrijden worden gespeeld en je vervolgens doorgaat naar de knock-outfase of uitgeschakeld bent. Op die manier zijn de twee groepsduels cruciaal en staat de knock-outfase garant voor spektakel."

Twee opties

De zogeheten council van de FIFA buigt zich deze maand over het plan van Infantino. De Zwitser heeft twee opties op tafel gelegd: de 48 landen verdelen over zestien groepen van drie of eerst een voorronde spelen met 32 landen in een knock-outsysteem.

Daarbij gaan de winnaars door naar de poulefase, waarbij ook zestien 'geplaatste' landen instromen. De komende twee WK's, in 2018 (Rusland) en 2022 (Qatar) worden in ieder geval nog met 32 landen gespeeld.