De Engelse voetbalbond FA heeft Joey Barton vrijdag aangeklaagd voor het plaatsen van liefst 1260 weddenschappen in tien jaar tijd. Het is voor profs in Engeland verboden om te gokken op wedstrijden.

De FA vond uit dat Barton tussen 26 maart 2006 en 13 mei 2016 bij elkaar 1260 keer heeft gegokt op voetbalduels.

De oud-speler van onder meer Manchester City, Newcastle United en Queens Park Rangers heeft een bedenkelijke reputatie, zowel binnen als buiten het veld, vanwege zware overtredingen en verbale uitspattingen.

De 34-jarige middenvelder verliet Engeland afgelopen zomer voor de Schotse club Rangers FC, maar ook daar maakte hij zich al snel onmogelijk. De 'Gers' en Barton gingen in november uit elkaar, nadat de Engelsman in september op een training ruzie had gemaakt met ploeggenoot Andy Halliday na de verloren Old Firm tegen aartsrivaal Celtic (5-1).

Vlak daarna kreeg Barton één wedstrijd schorsing van de Schotse bond omdat hij sinds juli 44 weddenschappen op voetbalduels had geplaatst.

Burnley

Barton keerde deze week terug bij zijn oude club Burnley. De Engelsman verbond zich voor de rest van het seizoen aan de nummer zestien van de Premier League.

Of hij ook aan spelen toekomt is de vraag, nu de FA hem heeft aangeklaagd. Barton heeft tot 5 januari de tijd gekregen om te reageren.

Burnley laat in een verklaring weten op de hoogte te zijn gebracht door de FA en met Barton om de tafel te gaan zitten.

De enkelvoudig international van Engeland leidde Burnley afgelopen seizoen naar het kampioenschap in het Championship, waardoor de club promoveerde naar de Premier League. Barton zelf werd gekozen tot speler van het jaar.

Bekijk het programma en de stand in de Premier League