Bondscoach Hugo Broos van het nationale voetbalelftal van Kameroen baalt van het feit dat zeven spelers uit zijn voorlopige selectie in januari niet willen deelnemen aan de Afrika Cup.

De 64-jarige Belg noemt geen namen, maar dinsdag bracht de Kameroense voetbalbond al naar buiten dat André Onana (Ajax), Guy N'dy Assembé (Nancy), Joël Matip (Liverpool), Allan Nyom (West Bromwich Albion), Maxime Poundje (Bordeaux), André-Frank Zambo Anguissa (Olympique Marseille) en Ibrahim Amadou (Lille) liever bij hun club willen blijven.

"Die jongens hebben me laten weten dat ze liever bij hun club blijven spelen", aldus Broos woensdag tegenover Sporza. "Maar uit gesprekken met de spelers voel ik aan dat het onder druk is van hun teams dat die spelers niet naar de Afrika Cup willen."

"De clubs maken de spelers bang dat ze na de Afrika Cup hun basisplaats zullen kwijtraken. Dus ik begrijp die jongens wel. Maar aan de andere kant, is het al jaren zo dat de Afrika Cup in januari valt. Clubs moeten daarmee maar rekening houden."

Aderlating

Broos maakt aan het eind van deze week zijn definitieve selectie bekend. "Ik vrees dat die spelers bij hun standpunt zullen blijven. Het zou een aderlating zijn als ik die mannen moet thuislaten."

"Maar we zullen het daar niet zomaar bij laten en de reglementen toepassen. Als spelers een selectie weigeren, zou het kunnen zijn dat ze voor het einde van het toernooi niet zullen mogen spelen met hun club."

De Afrika Cup 2017 wordt van 14 januari tot en met 5 februari gespeeld in Gabon. Kameroen neemt het in de groepsfase op tegen Burkina Faso, Guinea-Bissau en het gastland.