De Britse politie onderzoekt honderden zaken van vermeend seksueel misbruik in het voetbal. De meeste slachtoffers zijn jongens die tussen de vier en twintig jaar oud waren op het moment van het misbruik.

Bij de politie kwamen in totaal 819 meldingen binnen. Het ging hier om 429 mogelijke slachtoffers. Inmiddels heeft de politie 155 verdachten van 148 clubs op het oog.

Het spelniveau loopt uiteen van amateur tot Premier League. De reikwijdte van het schandaal maakt dit mogelijk tot één van de grootste misbruiken in de voetbalgeschiedenis, schrijft The Guardian.

De politie roept mensen op om melding te blijven maken.

Onderzoek

In november werd bekend dat meerdere oud-voetballers jarenlang zijn misbruikt door de trainer van de club Crewe Alexandra, Barry Bennell. Bannell zat eerder al drie keer in de gevangenis voor seksueel misbruik van kinderen. Hij werd eind november bewusteloos aangetroffen in een hotel. De Britse voetbalbond stelde een onderzoek in.

Oud-profvoetballer Andy Woodward over seksueel misbruik jeugdtrainer
Oud-profvoetballer Andy Woodward over seksueel misbruik jeugdtrainer

Het doel van het onderzoek van de FA is om te kijken in hoeverre de clubs ten tijde van het misbruik bekend waren met de gevallen. Ook wordt onderzocht of en hoe de clubs hierop gereageerd hebben.

Wereldvoetbalbond FIFA gaat meer doen om kindermisbruik- en mishandeling in het voetbal te voorkomen, zegt FIFA-voorzitter Gianni Infantino naar aanleiding van de onthullingen. Hij roept op tot een beleid van 'zero tolerance'.