De voetbalbond van Kameroen heeft dinsdag in een persbericht hard uitgehaald naar Ajax-doelman André Onana en nog zes spelers. Het zevental wil zich niet beschikbaar stellen voor de Afrika Cup.

Onana liet onlangs weten dat hij tussen 14 januari en 5 februari liever bij Ajax blijft. De 20-jarige keeper heeft dit seizoen een basisplek onder trainer Peter Bosz en wil die niet kwijtraken.

Naast Onana komen de namen van Joël Matip van Liverpool en Maxime Poundjé van Bordeaux voor op de lijst van zeven spelers die niet willen meedoen aan de Afrika Cup.

De bond van Kameroen heeft geen goed woord over voor het standpunt van het groepje. "Ze vinden hun eigen belang belangrijker dan dat van de nationale ploeg. We mogen volgens de regels van de FIFA maatregelen nemen."

Oproepen

Bondscoach Hugo Broos heeft de zeven spelers overigens wel opgenomen in de voorselectie voor de Afrika Cup, maar de kans is niet groot dat ze ook tot het definitieve keurkorps behoren. 

"De bondscoach zal alleen spelers opstellen die alles willen geven voor Kameroen", zo luidt de verklaring van de bond.

De Afrika Cup wordt tussen 14 januari en 5 februari afgewerkt. Mogelijk doen Hakim Ziyech, Bertrand Traoré (beiden Ajax) en Karim El Ahmadi (Feyenoord) wel mee aan het toernooi in Gabon.