De Engelse voetbalbond FA heeft directeur Dario Gradi van Crewe Alexandra geschorst hangende een onderzoek naar zijn aandeel in het misbruikschandaal in het Britse voetbal.

Crewe Alexandra, een ploeg die op het vierde profniveau van Engeland speelt, bevestigt de schorsing maandag in een korte verklaring.

De 75-jarige Gradi wordt ervan beschuldigd dat hij in de jaren zeventig in zijn tijd als assistent-coach van Chelsea een klacht over seksueel misbruik door een scout van de Londense club heeft "gladgestreken".

Gradi zou naar het huis van een 15-jarige jeugdspeler zijn gegaan om het te hebben over het misbruik van de scout Eddie Heath.

"Ik kan me herinneren dat hij iets zei als: 'Voor Eddie is voetbal zijn leven en soms wordt hij wat close met de jongens. Het spijt me als hij deze keer wat over de grens is gegaan", vertelde de voormalig jeugdspeler eerder deze maand tegen The Independent.

Ontkennen

Chelsea ondernam nooit enige actie tegen de inmiddels overleden Heath, die de laatste weken door verschillende voormalig jeugdspelers beschuldigd is van seksueel misbruik.

Gradi mocht zaterdag al niet meer aanwezig zijn bij de thuiswedstrijd van Crewe Alexandra tegen Crawley Town. Hij ontkent alle beschuldigingen en zegt dat hij volledig mee zal werken aan het onderzoek van de FA.

Gradi werkt al 33 jaar voor Crewe. Tussen 1983 en 2007 en tussen 2009 en 2011 was hij de manager van de club.

Verdachten

In november traden oud-voetballers, onder wie ex-profs, naar buiten met de mededeling dat zij jarenlang misbruikt waren door Barry Bennell, een jeugdtrainer van Crewe. Een daarna ingestelde hulplijn werd overstelpt met telefoontjes over seksueel misbruik bij meerdere clubs.

Er zijn inmiddels meer dan tachtig potentiële verdachten in het. Er zouden bijna honderd clubs betrokken zijn geweest bij het misbruik van kinderen.