Giovanni van Bronckhorst heeft zondag van de eerste tot de laatste minuut genoten van zijn ploeg in de met 0-4 gewonnen uitwedstrijd tegen AZ. De trainer van Feyenoord ziet het hechte collectief als de voornaamste reden voor het succes.

"Als team vond ik ons heel goed spelen en ik complimenteer dan ook de hele ploeg", vertelde Van Bronckhorst aan FOX Sports. "Bepaalde jongens blinken dan uit, maar de teamprestatie heeft ons de 0-4 overwinning opgeleverd."

Feyenoord schoot in Alkmaar uit de startblokken en kwam door goals van Steven Berghuis en Jan-Arie van der Heijden al binnen twintig minuten met 0-2 voor. "In balbezit waren we heel goed, we hadden een paar  goede counters. De derde goal, vlak voor rust, viel op een erg belangrijk moment."

De 0-3 kwam op naam van Nicolai Jörgensen. Hoewel Van Bronckhorst vooral hamert op het collectief, krijgt de Deen een extra compliment. "Ik ben heel blij met hem, hij is vrij allround. Hij kan scoren en mensen bedienen. Hij scoort de 0-3 en legt de bal voor de 0-1 prachtig neer." 

De laatste Feyenoord-goal kwam in de tweede helft op naam van Tonny Vilhena, maar de wedstrijd was toen al lang en breed beslist. "Het is een geweldig signaal naar onszelf", zegt de coach. "Zeker na de wedstrijd van donderdag." Feyenoord werd toen Europees uitgeschakeld na een thuisnederlaag tegen Fenerbahçe.

Kuijt

Feyenoord deed het in Alkmaar zonder Dirk Kuijt, die de hele wedstrijd op de bank bleef. "We hebben AZ geanalyseerd en gezien dat deze elf uitstekend uit de voeten moesten kunnen tegen AZ", legt Van Bronckhorst uit. "Als je vier wedstrijden in tien dagen speelt, is het goed om Dirk eens rust te geven."

Voor Kuijt kwam de mededeling als een teleurstelling, beaamt de coach. "Hij wil altijd spelen, dus hij was er niet blij mee. Dat zijn de moeilijkste momenten voor een trainer om keuzes te maken. Maar het wil niet zeggen dat hij na deze wedstrijd zijn basisplaats kwijt is, dat is veel te kort door de bocht."

Bekijk de uitslagen, het programma en de stand in de Eredivisie