De kampioen van de Eredivisie moet vanaf het seizoen 2018/2019 vrijwel zeker voorrondes spelen in de Champions League. Dat blijkt uit de nieuwe opzet die de UEFA vrijdag bekend heeft gemaakt in Nyon.

Nederland bezet op dit moment de dertiende plaats op de coëfficiëntenlijst van de UEFA. Een tiende plek aan het einde van dit seizoen is minimaal vereist voor rechtstreekse toelating van de kampioen tot het hoofdtoernooi in 2018/2019. Nu is dat nog een twaalfde plek.

Volgens een berekening van de KNVB moeten Ajax en AZ, de twee overgebleven Nederlandse clubs in Europa, daarvoor allebei de finale van de Europa League halen.

In de nieuwe opzet mogen de vier hoogstgeplaatste landen op de coëfficiëntenlijst vier clubs afvaardigen. Dat zijn op dit moment Spanje, Duitsland, Engeland en Italië.

Hierdoor blijven er zestien plaatsen over voor de rest van de top tien. De nummers vijf en zes krijgen twee plekken en de nummers zeven tot en met tien mogen met één team meedoen aan het hoofdtoernooi.

De winnaars van de Champions League en Europa League plaatsen zich ook rechtstreeks. De laatste acht plekken worden ingevuld door de winnaars van de laatste voorronde.

Turkije

Nederland heeft momenteel 28.663 punten en staat daarmee flink achter op de huidige nummer tien Turkije (36.800). Tsjechië (32.975) en Zwitserland (32.075) staan respectievelijk elfde en twaalfde op de lijst, maar de Zwitsers zijn al uitgespeeld in Europa.

AZ plaatste zich donderdag dankzij een 3-2 thuiszege op Zenit Sint-Petersburg voor de knock-outfase van de Europa League.

Ajax had zich al eerder verzekerd van overwintering in de Europa League.

Ander tijdstip

De UEFA heeft ook besloten dat vanaf het seizoen 2018/2019 de wedstrijden in de groepsfase van de Champions League niet langer allemaal om 20.45 uur beginnen.

Op zowel dinsdag als woensdag worden acht groepswedstrijden gespeeld. Twee van die wedstrijden zullen om 19.00 uur beginnen en de andere zes om 21.00 uur. Vanaf de knock-outfase starten alle duels om 21.00 uur.