Voetbal

Ajax wil daders van vuurwerkincident bij duel met Standard opsporen

Ajax is van plan om uit te zoeken wie verantwoordelijk zijn voor het vuurwerk dat donderdagavond in de beginfase van het Europa League-duel met Standard Luik in België op het veld werd gegooid.

De wedstrijd, die uiteindelijk in 1-1 eindigde, werd korte tijd stilgelegd door de Schotse scheidsrechter Bobby Madden. Algemeen directeur Edwin van der Sar baalt van het incident.

"We hebben bij Standard de beelden opgevraagd en gaan proberen de daders op te sporen. Dan besluiten we of we maatregelen nemen", zegt hij volgens het AD.

Op de website van Ajax geeft Van der Sar ook tekst en uitleg. "Dit is een grote smet op onze Europese campagne. Het schijnt dat er ook nog iemand gewond is geraakt. We hopen dat het met die persoon goed gaat. Uiteraard hebben we onze verontschuldigingen aangeboden aan Standard, zoals zij twee maanden geleden bij ons ook hebben gedaan."

In de eerdere wedstrijd tussen Ajax en Standard, op 29 september in Amsterdam, deden fans van de Belgische club hetzelfde. Het gedrag van de Amsterdamse supporters lijkt dus op een wraakactie.

Volgens Van der Sar zijn de fans dubbel gecontroleerd op het meenemen van vuurwerk. "En toch komt er vuurwerk naar binnen. Dat is uit den boze."

Dubbel gevoel

Het wangedrag van een deel van de Ajax-aanhang zorgt ervoor dat Van der Sar een dubbel gevoel overhoudt aan de groepsfase van de Europa League, waarin Ajax met veertien punten glansrijk eerste werd in de poule.

"Van de 1300 meegereisde fans zijn er waarschijnlijk zo'n 1280 die ons goed hebben gesteund. Jammer dat er toch een smet op een verder prachtige Europese campagne is gekomen."

"We waren al na vier wedstrijden gekwalificeerd en vandaag speelden we met acht jongens uit onze eigen opleiding."

Maandag weet Ajax wie de opponent is in de knock-outfase. Er kan worden geloot tegen AA Gent, Anderlecht, Astra Giurgiu, Borussia Mönchengladbach, Hapoel Beer Sheva, Krasnodar, Legia Warschau, Ludogorets, Manchester United, Olympiakos, PAOK Saloniki, FK Rostov, Villarreal of Athletic Bilbao/KRC Genk.

Overzicht: Belangrijkste wielertransfers

Overzicht: Belangrijkste wielertransfers
Bekijk hier welke wielrenners in het seizoen 2018 voor een andere ploeg zullen rijden.

NUwerk

Tip de redactie