John van den Brom kon zijn geluk niet op doordat hij donderdag met AZ overwintering in de Europa League afdwong door een 3-2 zege op Zenit Sint-Petersburg.

De thuisploeg pakte de overwinning door doelpunten van Ben Rienstra, Ridgeciano Haps en Muamer Tankovic. In een spannende slotfase hield AZ stand.

"Soms kan je alles samenvatten in één woord. Deze keer kan dat. Dat woord is geweldig. Ik ben ontzettend trots. Ik heb in de kleedkamer een diepe buiging gemaakt voor de spelers", aldus Van den Brom.

Volgens de trainer is de prestatie van de Alkmaarders des te knapper doordat er in de eerste vier groepswedstrijden slechts twee punten werden behaald. In de laatste twee duels werden Dundalk (0-1) en Zenit verslagen.

"We zijn van heel ver gekomen. Na de eerste vier poulewedstrijden zag het er allemaal slecht uit, maar uiteindelijk hebben we het toch geflikt. Niet alleen mooi voor AZ, maar voor het gehele Nederlandse voetbal. We doen toch nog mee."

23 doelpogingen

De 50-jarige Van den Brom was vooral onder de indruk van de manier waarop zijn ploeg speelde tegen de al geplaatste Russische opponent.

"Vooraf was de gedachte dat die ploeg met een veredeld B-team zou verschijnen, maar dat viel wel mee", vond de coach.

"We hebben maar liefst 23 doelpogingen gehad. Een record voor AZ. Natuurlijk was het in de slotfase soms nog billenknijpen, maar we hebben het gered. En dikverdiend."

Door de prestatie van AZ zijn er na de winterstop nog twee Nederlandse clubs actief in Europa. Ajax drong eerder al plaatsing voor de knock-outfase van de Europa League af. Feyenoord slaagde daar donderdag door een 0-1 nederlaag tegen Fenerbahçe niet in.

Rienstra

Doelpuntenmaker Rienstra, die bij afwezigheid van verdediger Ron Vlaar de aanvoerdersband droeg bij AZ tegen Zenit, was eveneens dolblij.

"In de kleedkamer was het één groot feest", jubelt hij. "We hebben het toch maar geflikt. Mooi voor ons, mooi voor de technische staf, mooi voor de supporters, mooi voor de club en ook mooi voor het Nederlandse voetbal."

Rienstra opende de score in de zevende minuut. "Hij zat er goed in. We hebben er als ploeg vanaf het begin in geloofd. Natuurlijk was Zenit in de slotfase nog een paar keer gevaarlijk, maar eigenlijk hadden we de wedstrijd voor de rust al moeten beslissen."

Doelpuntenmaker Tankovic straalde eveneens van oor tot oor. "Mooi om beslissend te zijn", zei hij. "Voor mij was het echt een ongelooflijk moment. Hier doe je het allemaal voor."

Bekijk de uitslagen en standen in de Europa League