De ethische commissie van de FIFA heeft een ex-bondscoach van het nationale elftal van Togo en een voormalig official van de Zimbabwaanse voetbalbond donderdag levenslang geschorst.

De Zimbabwaan Jonathan Musavengana en de Togolees Bana Tchanilé mogen vanwege omkoping en corruptie nooit meer actief zijn in het voetbal. Dit komt overeen met de eis van de onderzoekskamer van de ethische commissie.

Kirsten Nematandani, voormalig voorzitter van de Zuid-Afrikaanse voetbalbond, is voor vijf jaar geschorst vanwege overtreding van de ethische code van de FIFA. Dat is één jaar minder dan de eis.

Het trio is volgens de wereldvoetbalbond gestraft vanwege onregelmatigheden bij oefeninterlands die in maart van 2010 in Zuid-Afrika zijn gespeeld.

De FIFA heeft bij hoge uitzondering de redenen van een disciplinaire straf bekendgemaakt omdat de bond geen faxnummers had van Musavengana en Tchanilé.

Nepduels

Tchanilé is een controversieel figuur. Hij was in 2000 en 2004 bondscoach van Togo, maar werd vooral bekend omdat hij zes jaar geleden werd geschorst voor het organiseren van 'neppe' oefenduels.

In september van 2010 verloor een elftal dat zich voordeed als het nationale team van Togo onder leiding van de toenmalige assistent-bondscoach Tchanilé een oefeninterland in en tegen Bahrein met 3-0.

Twee maanden voor die wedstrijd had Tchanilé ook al een 'nep-interland' in Egypte georganiseerd.

Nematandani werd in 2012 al een keer geschorst door de Zuid-Afrikaanse bond vanwege vermeend machtfixing in oefenduels van Zuid-Afrika in aanloop naar het WK van 2010.