Voetbal

'AZ graaft zijn eigen graf bij het spelen op een gelijkspel tegen Zenit'

Gertjan Verbeek vindt dat AZ donderdagavond niet op een gelijkspel moet spelen tegen Zenit Sint-Petersburg. In een ideaal scenario hoeven de Alkmaarders niet te winnen om te overwinteren in de Europa League.

"Je graaft je eigen graf als je van tevoren niet voor een overwinning gaat", vertelt Verbeek in gesprek met NUsport. "Als trainer zou ik ook nooit op een gelijkspel spelen en hopen dat het op een ander veld goed valt. Het zit ook niet in de ploeg en niet in de trainer van AZ."

Bij een overwinning op de Russen voegt AZ zich bij de laatste 32 van de Europa League. Als Maccabi Tel Aviv en Dundalk FC in de andere wedstrijd in de poule de punten delen, dan volstaat een gelijkspel tegen Zenit. Bij een doelpuntloos gelijkspel in Israël mogen de Alkmaarders zelfs verliezen om toch door te gaan.

Zenit is al zeker van groepswinst, maar Verbeek ziet dat niet als een voordeel. "De Russische competitie ligt op dit moment stil, dus de ploeg hoeft geen spelers rust te geven."

"Je hebt dinsdagavond gezien hoe Besiktas afgedroogd werd door Dinamo Kiev (6-0), terwijl Kiev al uitgeschakeld was. Zenit kan vrijuit spelen, terwijl er op AZ heel veel druk staat. De Russen gaan dus niet rustig aan doen."

"Normaal gesproken is het appeltje-eitje voor Zenit, want ze hebben heel veel kwaliteit", vervolgt de trainer van VfL Bochum. "Het is absoluut geen schande van AZ om van zo'n ploeg te verliezen, want zij horen in de Champions League thuis. Maar afijn, AZ moet gewoon winnen en ik dicht ze absoluut kansen toe.”

Eergevoel

Voor AZ wordt het alles of niet tegen de Russen. Verbeek hoopt vooral op een mooie avond voor het Nederlandse voetbal.

"Als je naar beide ploegen kijkt, dan vrees ik voor een kleine nederlaag van AZ. Het wordt lastig, want de Russen hebben ook gewoon eergevoel en er staat ongetwijfeld een premie op een overwinning. Toch hoop ik dat AZ boven zichzelf uit kan stijgen, het publiek kan vermaken en op die manier minimaal een punt pakt."

De wedstrijd tussen AZ en Zenit begint donderdag om 19.00 uur in het AFAS Stadion en staat onder leiding van Svein Oddvar Moen.

Bekijk het programma en de standen in de Europa League

Lees meer over:

Overzicht: Belangrijkste wielertransfers

Overzicht: Belangrijkste wielertransfers
Bekijk hier welke wielrenners in het seizoen 2018 voor een andere ploeg zullen rijden.

NUwerk

Tip de redactie