'Matchfixers kopen kleinere voetbalclubs in Europa'

Matchfixers kopen steeds vaker clubs op in tweede en derde divisies om zo geld wit te wassen en te kunnen gokken met voorkennis.

De Volkskrant schrijft donderdag dat er in Portugal, Finland en Macedonië clubs zijn gekocht door matchfixers en dat er pogingen zijn gedaan om Spaanse clubs te kopen. Dat ontdekte het International Centre for Sport Security (ICSS).

Javier Mena van het ICSS vertelt dat vaak hetzelfde patroon te zien is. "De teams staan laag op de ranglijst van de eerste of tweede divisie en hebben financiële problemen. Als ze eenmaal eigenaar zijn, plaatsen matchfixers corrupte spelers binnen de selectie om invloed te kunnen uitoefenen op de uitslag."

Matchfixers kiezen dus voor een nieuwe strategie die meer gericht is op de lange termijn. Het grootschalig geld inzetten op één wedstrijd levert te veel risico op om ontdekt te worden.

Atlantis

De krant deed zelf onderzoek naar de rol van de Nederlandse voetballers Irvingly van Eijma (22), Derwin Martina (22), Ayoub ait Afkir (21) en Salah Aharar (22) bij het Finse Atlantis.

De vier werden daar beschuldigd van matchfixing, maar blijken volgens de Volkskrant onschuldig. Zij zijn juist zelf slachtoffer van matchfixing.

De spelers werden zonder dat ze dat wisten betaald door matchfixers, die achter de schermen de club in handen hebben. Zij moesten echter niet opzettelijk verliezen, maar juist duels winnen.

Atlantis dreigde namelijk te degraderen naar het vierde niveau in Finland, maar die competitie wordt niet aangeboden op de gokmarkt. De FIFA is inmiddels een onderzoek naar de club gestart.

Lees meer over:

Overzicht: Belangrijkste wielertransfers

Overzicht: Belangrijkste wielertransfers
Bekijk hier welke wielrenners in het seizoen 2018 voor een andere ploeg zullen rijden.

NUwerk

Tip de redactie