Slechts zes verschillende landen zijn na de winterstop vertegenwoordigd in de knock-outfase van de Champions League. Dat is het kleinste aantal landen ooit.

Vorig seizoen waren de zestien achtste finalisten nog afkomstig uit tien verschillende landen, waaronder Nederland (PSV) en België (AA Gent). Dat was een record.

Het laagterecord was zeven in de seizoenen 2004/2005, 2008/2009 en 2010/2011. De zes landen die dit seizoen zijn vertegenwoordigd zijn Duitsland, Spanje, Engeland, Frankrijk, Italië en Portugal.

Spanje is met vier ploegen het best vertegenwoordigd in de achtste finales. Real Madrid, FC Barcelona, Atletico Madrid en Sevilla zijn ook na de winterstop actief in de Champions League.

Duitsland levert met Bayern München, Borussia Dortmund en Bayer Leverkusen drie clubs in de achtste finales. Ook Engeland is met drie ploegen (Arsenal, Leicester City en Manchester City) vertegenwoordigd. Italië (Juventus en Napoli), Frankrijk (Paris Saint-Germain en AS Monaco) en Portugal (Porto en Benfica) leveren twee ploegen.

Loting

Turkije (Besiktas) en Denemarken (FC Kopenhagen) grepen in de laatste speelronde naast een ticket.

De loting voor de achtste finales is maandag. Er wordt dan ook geloot voor de knock-outfase van de Europa League. Ajax zit daarbij zeker in de koker. Feyenoord en AZ kunnen zich nog plaatsen.

Bekijk de uitslagen en de standen Champions League