Voetbal

AZ zonder Vlaar in cruciaal Europa League-duel met Zenit

AZ zal het donderdag in het cruciale Europa League-duel met FC Zenit moeten stellen zonder Ron Vlaar.

De 31-jarige verdediger is niet op tijd hersteld van zijn kuitblessure, die hij zaterdag opliep in de Eredivisiewedstrijd tegen Excelsior (3-3). Vlaar zal zelfs de rest van het kalenderjaar niet meer in actie komen.

Derrick Luckassen zal Vlaar vervangen tegen Zenit, zo vertelde Van den Brom woensdag in de aanloop op zijn persconferentie in het AFAS Stadion. "Gezien zijn huidige vorm, heb ik alle vertrouwen in Derrick", zei trainer John van de Brom.

Over de rest van zijn opstelling was Van den Brom duidelijk. "Verder verandert er niets." Dat betekent dat Ridgeciano Haps gewoon inzetbaar is.

De linksback verliet woensdag afsluitende training eerder dan gepland. "Ridgeciano trok het niet en dus wilden we geen risico nemen", zei Van den Brom. "Hij is in vorm en zal met een verdoving spelen."

Eigen hand

AZ heeft de kans op overwintering in de Europa League in eigen hand. Een zege op de Russische topclub volstaat voor een plaats bij de laatste 32. Een gelijkspel is voldoende als Dundalk en Maccabi Tel Aviv ook gelijkspelen. Zelfs bij een nederlaag kan AZ nog overwinteren in Europa. Maar dan moet het andere duel in de groep in 0-0 eindigen.

Voordeel voor AZ kan zijn dat Zenit al zeker is van een plek in de knock-outfase. De Russen spelen daardoor mogelijk niet in de sterkste opstelling.

"Ik heb geen idee wat zij gaan doen'', zei Van den Brom. "Maar uit ervaring weet ik dat spelers altijd willen voetballen en winnen. Hun doel zal achttien punten uit zes wedstrijden halen. Maar het is ook een gegeven dat zij na deze wedstrijd vakantie hebben.

"Het wordt dus zeker niet makkelijk. Wij moeten naar onszelf kijken. Ik vind dat wij ook in vorm zijn. We creëren veel kansen en maken fantastische goals. Dat is een mooi uitgangspunt om het op eigen kracht voor elkaar te krijgen.''

De wedstrijd tussen AZ en Zenit Sint-Petersburg begint donderdag om 19.00 uur in het AFAS stadion en staat onder leiding van de Noorse arbiter Svein Oddvar Moen.

Bekijk het programma, de uitslagen en de standen in de Europa League

Lees meer over:
Tip de redactie