John van Zweden benadrukt opnieuw dat hij samen met aan aantal andere Haagse kopstukken de aandelen van Hui Wang wil overnemen als ADO Den Haag de zaak wint die is aangespannen tegen de Chinese grootaandeelhouder.

Wang moet op 15 december met zijn United Vansen voor de ondernemingskamer in Amsterdam verschijnen. De Chinees wordt mismanagement en het niet nakomen van financiële verplichtingen verweten door ADO.

Mocht de Haagse club in het gelijk worden gesteld, staat Van Zweden klaar om in te stappen en de vrijgekomen aandelen over te nemen. "Ik hoop dat het zo ver gaat komen. Op dat moment ga ik ingrijpen", verzekert de behangmagnaat dinsdag in het radioprogramma De Nieuws BV.

Van Zweden was jarenlang mede-eigenaar van Swansea City en heeft bij ADO een soortgelijke constructie voor ogen als bij de Welshe Premier League-club. "Ik ben niet kapitaalkrachtig genoeg om de club in m'n eentje te redden. Voor mij geldt dat één eigenaar van een voetbalclub niet goed is."

Daarom wil Van Zweden de kar gaan trekken met aantal Haagse kopstukken met een "ADO-hart". "Die ga ik nu proberen bij elkaar te brengen. Dan heb ik het over mensen als Dick Advocaat, Martin Jol, Rob Jansen, noem al die kornuiten maar op. Dat zijn allemaal mensen die gezegd hebben dat ze de club willen helpen en nu wil ik weleens kijken hoe ver ze de club willen helpen."

Vijf ton

De 54-jarige Hagenaar moet eerst de uitspraak van de ondernemingskamer afwachten, maar wil zo snel mogelijk actie ondernemen als ADO in het gelijk wordt gesteld. "Dan ga ik al die koppen proberen bij elkaar te krijgen."

"Gewoon een deel eigendom van de supporters maken, aandelen uitschrijven en dan gewoon met een man of zes, zeven de club overnemen. Dan denk ik dat de club in Haagse handen komt", voorspelt Van Zweden.

Hij durft echter nog niet te zeggen hoeveel geld er nodig is om alle aandelen van Wang over te nemen. "Dat is afhankelijk van hoeveel mensen er meedoen en wat de raadkamer gaat zeggen. Dat heb ik niet in de hand, maar als je met tien man bent en je stopt er vijf ton per man in, dan denk ik dat je er bent."

Munsterman

Mocht hij echter onvoldoende medestanders om zich heen kunnen verzamelen, houdt het naar alle waarschijnlijkheid op voor Van Zweden. "In m'n eentje ga ik het van m'n levensdagen niet doen."

"Ik heb bij Twente meneer Munsterman naar de kloten zien gaan, ik heb bij Vitesse Aalbers naar de kloten zien gaan. Echt mensen met een clubhart, die hebben het in hun eentje gedaan en die kunnen nu niet eens de stad meer in. Dus dat wil ik zelf niet."

Toch blijft de 'Haagse behangkoning' optimistisch over de toekomst van zijn geliefde maar geplaagde club. "Ik beloof dat het met ADO heel goed gaat komen."

Bekijk het programma en de stand in de Eredivisie