Ajax-trainer Peter Bosz grijpt de ontmoeting met Standard Luik donderdag aan om wat bassispelers rust te gunnen. Daardoor treden de Amsterdammers met een flink gewijzigd elftal aan in de laatste groepswedstrijd van de Europa League.

Met dertien punten uit vijf wedstrijden is Ajax al zeker van de groepswinst en een verlengd Europees avontuur. Bovendien wachten voor de winterstop nog competitiewedstrijden tegen FC Twente en PSV en een bekerduel met SC Cambuur.

"We weten nog niet welke spelers precies beschikbaar en fit zijn, maar we zullen zeker weer met een aantal spelers rouleren", verklapt Bosz voor de camera van Ajax TV.

De 53-jarige oefenmeester merkt dat zijn sterkhouders toe zijn aan rust. "Hoe je het ook wendt of keert: iedereen gaat nu richting de winterstop en dan zit de eerste seizoenshelft er bijna op, waarin wij eigenlijk constant een dubbel programma gedraaid hebben."

"De internationals, die in de interlandperiodes weg waren, hebben dan ook weer twee wedstrijden gespeeld. Dat ga je op een gegeven moment echt wel voelen. Dan ben je blij dat je straks eventjes die kleine minibreak hebt."

Welke spelers donderdag vanaf de bank of tribune mogen toekijken, kan Bosz in dit stadium echter nog niet aangeven. "Ik weet dat nu nog niet precies, we gaan dat de komende twee dagen eerst eens bekijken."

Ook in het vorige groepsduel spaarde Bosz de nodige vaste krachten. Ajax won toen voor eigen publiek met 2-0 van Panathinaikos.

Sportieve plicht

Tegenstander Standard kan nog een ticket voor de knock-outfase veroveren ten koste van Celta de Vigo. Bosz heeft echter geen boodschap aan een eventueel Spaans verwijt dat Ajax zijn sportieve plicht niet doet in Luik.

"Aan Celta de Vigo heb ik maling, want daar heb ik niks mee te maken. Dan hadden ze maar beter hun best moeten doen in de wedstrijden die ze hiervoor gespeeld hebben. Maar ik vind dat wij er niet slechter van werden als we andere spelers opstelden, dus wij hebben gewoon meer goede spelers."

De Belgische opponent heeft op zijn beurt nog meer zorgen aan het hoofd. Supporters van de 'Rouches' gooiden zondag bier, aanstekers en sleutelhangers richting Charleroi-doelman Nicolas Penneteau. Standard besloot daarop om dit seizoen geen uitsupporters meer mee te nemen in de Belgische competitie.

Het treffen tussen Ajax en Standard Luik begint donderdag om 21.05 uur in Stade Maurice Dufrasne.

Bekijk het programma en de standen in de Europa League