Lasse Schöne vindt dat Ajax momenteel een behoorlijke ontwikkeling doormaakt. De manier waarop de Amsterdammers zondag de zege pakten tegen FC Groningen (2-0) is volgens de Deense middenvelder een teken van volwassenheid.

Ajax kwam in de Arena vroeg in de wedstrijd op voorsprong door een doelpunt van Davinson Sanchez en in de tweede helft viel de beslissing toen Hakim Ziyech een strafschop benutte.

Volgens de 30-jarige Schöne, die zelf tegen FC Groningen in de beginfase dicht bij een doelpunt was en werd uitgeroepen tot man van de wedstrijd, zegt het veel dat Ajax net als een week eerder tegen sc Heerenveen (0-1 winst) zonder heel goed te spelen wist te winnen.

"We hadden tegen Groningen de controle en ik had toen het 1-0 stond niet het idee dat het 1-1 zou worden. Dat is weleens anders geweest. Ook bij een iets mindere dag winnen we", aldus de routinier, die ziet dat het spelen in een vaste samenstelling zijn vruchten afwerpt.

"Als je veel op dezelfde manier speelt, komen er automatismen. We zitten op de goede weg en ik zie een stijgende lijn. Het voetbal was tegen Groningen iets minder, maar we werkten wel hard. We haalden de drie punten vandaag vrij eenvoudig. Dat is gewoon knap."

Schöne vindt dat FC Groningen uiteindelijk nog goed wegkwam met 2-0. Zo miste Ziyech de tweede strafschop die hij nam. "We hadden ook nog 3-0 en 4-0 kunnen maken en hebben verder niet veel weggegeven. Het stond prima."

Defensief

Aan de manier waarop tegenstanders zich in de laatste weken tactisch opstellen tegen Ajax merkt Schöne dat er wordt opgekeken tegen de Amsterdammers. Opponenten kiezen volgens hem meer voor een verdedigende tactiek dan voorheen.

"Als ploegen tegen ons spelen, merk je dat ze ons iets anders gaan benaderen. Ze spelen met twee linies vlak voor het eigen doel en dan is het lastig om daar doorheen te voetballen."

Wat dat betreft vindt de oud-speler van onder meer sc Heerenveen, De Graafschap en NEC het prettig dat Ajax over een brede selectie beschikt. De afwezige Davy Klaassen (geschorst) en Bertrand Traoré (geblesseerd) werden tegen FC Groningen vervangen door Donny van de Beek en Vaclav Cerny, die allebei pas 19 jaar oud zijn.

"Ze vielen goed in", oordeelt Schöne, die bezig is aan zijn vijfde seizoen in dienst van Ajax. "Het is fijn om te weten dat er jongens kunnen invallen als er iemand wegvalt. Donny en Vaclav zijn goede voetballers die je ook in de diepte aan kunt spelen."

El Ghazi

Het doet de Deen goed om te zien dat ook Anwar El Ghazi inmiddels weer deel uitmaakt van de selectie. De aanvaller maakte tegen FC Groningen als invaller zijn rentree nadat hij in de maand november voor straf bij Jong Ajax uitkwam na een aanvaring met coach Peter Bosz op het trainingsveld.

"Anwar heeft het perfecte antwoord gegeven. Hij viel heel goed in en was dreigend. Dat is het enige dat je kunt doen in zo'n situatie. Het was mooi om te zien."

Ajax speelt voor de winterstop nog uit tegen FC Twente (11 december) en thuis tegen PSV (18 december) in de Eredivisie. Donderdag is Standard Luik in België de tegenstander in de laatste groepswedstrijd in de Europa League.

Bekijk de uitslagen, de stand en het programma in de Eredivisie