Anwar El Ghazi maakte zondag na een maand afwezigheid zijn rentree in de hoofdmacht van Ajax in het thuisduel met FC Groningen (2-0) en genoot van zijn ontvangst door het publiek in de Arena.

El Ghazi betrad na ongeveer een uur als invaller het veld en kon rekenen op applaus van de Ajax-fans. Hij kwam in de maand november voor straf uit voor Jong Ajax na een aanvaring met trainer Peter Bosz op het trainingsveld.

"Ik heb hier een maand op gewacht. Het is lekker als je weer van waarde kan zijn, dat doet me goed. De ontvangst gaf me een heerlijk gevoel. Het was heel mooi om mee te maken", zei de 21-jarige El Ghazi, die Vaclav Cerny afloste in het veld.

De tweevoudig Oranje-international was dreigend en versierde de strafschop waaruit Hakim Ziyech Ajax op de bevrijdende 2-0 zette. Hoewel El Ghazi door FC Groningen-middenvelder Albert Rusnak slechts licht getoucheerd werd, vond de Ajacied de penalty terecht.

"Want ik was op snelheid. Rusnak raakte me heel even aan, dus ik kon vallen. Ik wilde de strafschop nemen, maar Ziyech ook. Hij had lang niet gescoord, zei hij. Na zijn gemiste tweede strafschop zei hij dat hij bij me in het krijt staat."

Doelpunt

El Ghazi baalde dat hij zijn rentree in het eerste elftal niet kon opluisteren met een doelpunt. De vleugelaanvaller kreeg daar wel mogelijkheden voor en creëerde die soms zelf.

"Het was niet zo dat ik echt op zoek was, maar ik zat er lekker in. Ik kreeg veel ballen van met name Davinson Sanchez, Ziyech en Joël Veltman. Ik ging mee in de flow met het publiek erachter."

Bij afwezigheid van de geblesseerde Bertrand Traoré koos trainer Bosz ervoor om niet El Ghazi, maar de 19-jarige Cerny in de basis te zetten. "Natuurlijk wilde ik starten en baalde ik, maar ik ben hartstikke blij dat ik kon invallen en minuten kon maken. Wat de reden was dat ik niet startte weet ik niet, dat heeft de trainer niet gezegd", aldus El Ghazi.

Hij zegt te hebben geleerd van zijn periode bij Jong Ajax. "Ik deed mee met jongens van jeugdelftallen en zag dat ze tegen me opkeken. Ik besefte dat het belangrijk is om het goede voorbeeld te geven. Ik trainde op velden waar ik vroeger ook trainde. Dat bracht herinneringen naar boven."
 

De hoogtepunten van El Ghazi tijdens verbanning bij Jong Ajax
De hoogtepunten van El Ghazi tijdens verbanning bij Jong Ajax

Bosz

Coach Bosz was blij met het spel dat El Ghazi als invaller liet zien tegen FC Groningen. "Ik vond Cerny bij momenten heel dreigend en bij momenten niet goed spelen. Anwar had meer diepte in zijn spel en dat kwam ons spel wel ten goede."

"Of ik de afgelopen maand wat aan Anwar heb gemerkt? Niet zoveel, want ik heb hem niet zoveel gezien. Ik heb alleen zijn wedstrijden bij Jong Ajax gezien. Ik heb een gesprek met hem gehad en hem gezegd hoe ik erover dacht. Hij heeft zijn excuses aangeboden en dan vind ik dat er ook een streep onder moet worden gezet."

Met het spel van Ajax was Bosz niet helemaal tevreden. "Het had met een sterk FC Groningen te maken dat ik niet het Ajax zag wat ik graag wil zien, al lag het ook aan ons. Maar goed, ik weet dat we geen 34 goede competitiewedstrijden kunnen spelen. Het is wel belangrijk dat we ook dit duel hebben gewonnen."

Bekijk de uitslagen, de stand en het programma in de Eredivisie