Feyenoord-verdediger Eric Botteghin is blij dat hij zondag tegen Sparta (6-1 winst) zijn medeleven heeft kunnen uiten aan de nabestaanden van de vliegramp in Colombia waarbij bijna de gehele selectie van Chapecoense om het leven kwam. 

De Braziliaanse verdediger toonde na zijn doelpunt zijn rouwband aan de camera en wees naar boven. "Dat was een klein gebaar vanuit mijn hart", vertelde Botteghin, die na 73 minuten de 5-0 binnenkopte.

Tijdens de minuut stilte voor de slachtoffers voorafgaand aan de wedstrijd in De Kuip was Botteghin ook al emotioneel, mede omdat hij een van de overleden spelers kende.

"Ik heb met die jongen samengespeeld toen ik achttien jaar was. De ramp deed pijn in mijn hart. Het is ongelooflijk wat er gebeurd is. Het was een bizarre week voor alle Brazilianen en de hele sportwereld."

Botteghin wilde dinsdagochtend toen hij opstond eigenlijk de uitslag van een wedstrijd in Brazilië opzoeken, maar stuitte toen op het vreselijke nieuws uit Colombia.

"Ik heb daarna alles gevolgd. Mijn vrouw heeft contact met spelersvrouwen van Chapecoense, die zitten bij elkaar in een groep op Facebook waar ze informatie uitwisselen over clubs en steden. Ik wilde iets doen voor die vrouwen en kinderen van de slachtoffers."

Fenerbahçe

Dat hij juist in de eerste wedstrijd van Feyenoord na de ramp scoorde was bijzonder, besefte Botteghin. "Ik had me al voorgenomen om mijn medeleven te tonen bij een goal, maar ik maak niet vaak een doelpunt. Gelukkig scoorden we vandaag heel veel. En bijna allemaal waren het mooie goals. We mogen tevreden zijn."

De ruime zege kwam voor Bottteghin en Feyenoord op een goed moment, omdat de ploeg na moeizame weken weer wat zelfvertrouwen opdeed voor de belangrijke Europa League-wedstrijd tegen Fenerbahçe. Feyenoord moet met minimaal twee goals verschil winnen van de Turkse topclub om door te bekeren.

"Donderdag zal het lastig worden, maar het is geen onmogelijke opdracht. We moeten net zoveel energie in de wedstrijd steken als vandaag tegen Sparta en dan zijn we tot heel veel in staat. Zeker hier in De Kuip, dat hebben we eerder bewezen in Europa."

Bekijk de uitslagen en de stand in de Eredivisie