Feyenoord heeft zondag een overtuigende zege geboekt in de Rotterdamse derby tegen Sparta. De ploeg van trainer Giovanni van Bronckhorst won in De Kuip met liefst 6-1.

Halverwege was het 2-0 door afstandsschoten van Tonny Vilhena en Jens Toornstra. Na rust maakte Nicolai Jörgensen zijn tiende en elfde treffer van dit seizoen, waardoor hij alleen aan de leiding gaat in het topscorersklassement.

Ook Eric Botteghin en Eljero Elia scoorden en namens Sparta redde Thomas Verhaar de eer.

Door de zege gaat Feyenoord na vijftien wedstrijden nog altijd aan de leiding in de Eredivisie. De Rotterdammers liepen uit op de nummer drie PSV, die zaterdag slechts een punt pakte bij Roda JC (0-0).

De nummer twee Ajax, die om 16.45 uur tegen FC Groningen speelt, kan in punten gelijk komen met Feyenoord, dat donderdag opnieuw een belangrijke wedstrijd wacht. In de Europa League moeten de Rotterdammers dan met twee doelpunten verschil van Fenerbahçe winnen om door te bekeren.

Hands

Vier dagen voor dat belangrijke Europese duel hoefde Feyenoord niet al te diep te gaan om Sparta te verslaan in de eerste Eredivisieconfrontatie tussen de Rotterdamse clubs sinds 2010. Binnen een minuut zag Mart Dijkstra zich genoodzaakt Elia naar de grond te trekken, met geel tot gevolg. Toornstra schoot de vrije trap in de muur en Vilhena de rebound naast.

Sparta zette daar niet meer tegenover dan wat schoten van afstand, al oogde Feyenoord-doelman Brad Jones daarbij niet altijd even zeker. Net toen het even iets minder liep bij Feyenoord, probeerde Vilhena het ook maar eens van afstand. Vanaf een meter of twintig liet de 21-jarige middenvelder Sparta-doelman Roy Kortsmit kansloos.

Na die 1-0 werd het spel van Feyenoord beter. De ploeg joeg op een tweede treffer, maar Karim El Ahmadi knalde de bal naast. Even daarvoor schreeuwde De Kuip twee keer tevergeefs om een strafschop na een vermeende overtreding van Rick van Drongelen en een handsbal van diezelfde Sparta-verdediger.

Dirk Kuijt was na een mooie aanname dichtbij 2-0. Hij schoot recht op Kortsmit, waarna Toornstra vlak voor rust alsnog voor een fraai slotakkoord van de eerste helft zorgde. De bal werd met de knie gecontroleerd door de rechtsbuiten, die van grote afstand prachtig raak schoot.

Kopbal

Met 2-0 op het scorebord was het halverwege al zo goed als beslist. Sparta drong kort na rust nog wel even aan, maar de kracht en het geloof ontbrak om er nog echt een wedstrijd van te maken. Bovendien was Jones bij de les bij een schot van Stijn Spierings.

Aan de andere kant had Kortsmit geen antwoord op een poging van Jörgensen. De Deense spits werd op maat bediend door Toornstra en tikte 3-0 binnen, waarmee de zege voor Feyenoord definitief binnen was.

Met nog een halfuur te gaan was er voor Feyenoord zelfs ruim de tijd om het allemaal nog mooier te maken. Jörgensen deed dat ook door vanaf de rand van het strafschopgebied met een geplaatst schot voor de 4-0 te zorgen. Niet veel later kopte Botteghin de 5-0 binnen.

Door de ruime voorsprong kon Van Bronckhorst Kuijt, Jörgensen en uitblinker Toornstra al vroeg naar de kant halen om ze te sparen voor Fenerbahçe. Vanaf de bank zag het drietal dat Sparta-invaller Verhaar 5-1 maakte en dat Elia de 6-1 eindstand op het scorebord zette.

Bekijk de uitslagen, de stand en het programma in de Eredivisie