De Graafschap heeft trainer Jan Vreman uit zijn functie ontheven. Volgens de directie en de raad van commissarissen van de Doetinchemmers is er geen andere uitweg meer om uit de sportieve malaise te geraken.

De Graafschap is aan een uiterst teleurstellend seizoen bezig. De 'Superboeren' zijn na zeventien speelrondes slechts de nummer vijftien van de Jupiler League. Afgelopen vrijdag werd er nog met 3-5 verloren van FC Oss.

De Graafschap wil wel dat Vreman werkzaam blijft voor de club. "We gaan kijken in welke rol we Jan nu kunnen gaan inpassen in onze organisatie", zegt algemeen bestuurder Hans Veldhorst.

"We kunnen en willen hem niet missen en zijn hem enorm erkentelijk voor alles wat hij in de afgelopen decennia voor de club heeft gedaan."

Samenvatting De Graafschap-FC Oss (3-5)
Samenvatting De Graafschap-FC Oss (3-5)

Lang beraad

Het besluit om afscheid te nemen van Vreman als hoofdcoach is volgens de club na lang beraad genomen. "We wilden dolgraag dat Jan, net als vorig seizoen, het tij kon keren met zijn nuchterheid en no-nonsense aanpak. Maar de afgelopen maanden werd steeds duidelijker dat Jan het niet meer voor elkaar kreeg", aldus Veldhorst.

"Als club kunnen we het ons simpelweg niet permitteren om nog langer te wachten met ingrijpen. We moeten een plek in de play-offs bemachtigen om de in 2015 ingezette koers vast te houden. Het risico van een verloren seizoen konden we eenvoudigweg financieel niet nemen."

Vreman zelf zag nog wel een kans om het tij te keren. "Maar die beslissing lag niet bij mij. Ik heb er wel begrip voor, je weet dat dit kan gebeuren. Het kon alle kanten op'', laat hij aan Omroep Gelderland weten.

Vreman nam in januari 2014 als interim-trainer de plaats in van de ontslagen Pieter Huistra. In zijn eerste volledige seizoen als hoofdcoach promoveerde de 51-jarige Winterswijker in 2015 via de play-offs naar de Eredivisie. Een jaar later volgde via de play-offs een terugkeer naar de Eerste Divisie.

Bekijk de uitslagen, de stand en het programma in de Jupiler League