Het duel in de Eredivisie tussen Willem II en FC Twente heeft zondag geen doelpunten en geen winnaar opgeleverd: 0-0. FC Utrecht boekte de vijfde overwinning van het seizoen door in het Kyocera Stadion met 0-2 te sterk te zijn voor ADO Den Haag.

Willem II had op basis van het spel voor rust het meeste recht op een doelpunt. De Tilburgers faalden echter in de afronding. In de tweede helft kwam FC Twente opzetten, maar ook de Tukkers slaagden er niet in een treffer te maken.

Door het gelijkspel staat Twente zesde met 21 punten. Willem II is dertiende met vijftien punten uit evenveel duels.

De thuisploeg had in Tilburg voor rust het beste van het spel, al was de eerste grote kans voor FC Twente. Doelman Kostas Lamprou tikte na tien minuten spelen een schot van Kamohelo Mokotjo over de lat.

Daarna nam Willem II echter het heft in handen. Met name Jordy Croux en Fran Sol waren een plaag voor de Twentse defensie. Vleugelspits Croux stichtte gevaar met enkele scherpe voorzetten en was met een gekruld schot dicht bij de 1-0. Zijn poging ging na twintig minuten echter net naast.

Peters

Sol had ook enkele keren de openingstreffer op zijn schoen, maar de Spaanse spits miste soms net wat geluk in de afronding. Aanvoerder Jordens Peters van Willem II zat toen al in de kleedkamer. Hij viel al vroeg uit met een hamstringblessure.

Twente liet op het schot van Mokotjo na weinig zien voorin. Eredivisietopscorer Enes Ünal was grote delen van het duel onzichtbaar. Pas na een uur spelen meldde de Turk zich voorin, maar zijn schot ging ver naast.

De gasten hadden op dat moment het initiatief al overgenomen. Zo was ook Bersant Celina, net als Ünal van Manchester City gehuurd, met een schot gevaarlijk, maar die poging ging over.

In de slotfase gingen beide ploegen op jacht naar een doelpunt, maar zowel Willem II als FC Twente kwam geen moment echt gevaarlijk uit de hoek.

FC Utrecht

FC Utrecht steeg door de nipte zege op ADO Den Haag eerder op zondag naar de zesde plaats op de ranglijst. ADO is na vijftien speelrondes slechts de nummer vijftien van de Eredivisie.

De Hagenaars verkeren in onrustige tijden. Al voor aanvang van het duel met FC Utrecht uitten supporters van ADO hun ongenoegen jegens de Chinese eigenaar van de club Hui Wang. Zo hielden ze spandoeken omhoog, hadden ze vuurkorven met zwarte rook en droegen ze witte t-shirts over hun kleding met daarop een groot kruis, verwijzend naar Wang.

De fans hebben zich massaal achter de Haagse club geschaard, die een kort geding heeft aangespannen tegen United Vansen, het bedrijf van de Chinese grootaandeelhouder. Dat dient op 28 december. ADO wil voor de rechter afdwingen dat Wang aan zijn financiële verplichtingen gaat voldoen.

Belabberde indruk

Ook binnen het veld ging het ADO niet goed af. De thuisclub maakte een belabberde indruk en slaagde er zelden in kansen te creëren. 

Tom Trybull redde in de negentiende minuut zijn doelman Ernestas Setkus nog door een inzet van Richairo Zivkovic van de lijn te halen, maar tien minuten later was het wel raak voor FC Utrecht. Na goed voorbereidend werk van Yassin Ayoub verschalkte Nacer Barazite Setkus van dichtbij: 0-1.

Gervane Kastaneer had in de vijftigste minuut zowaar voor de 1-1 moeten zorgen. De ADO-aanvaller werd door Mike Havenaar alleen op Utrecht-keeper David Jensen afgestuurd, maar hij mikte op de paal.

Daarna kreeg FC Utrecht weer wat meer grip op het duel. Dat had in de 69e minuut in de 0-2 moeten resulteren, maar Sébastien Haller faalde oog in oog met Setkus. Die misser kwam FC Utrecht in de laatste twintig minuten niet duur te staan, ook omdat Tom Beugelsdijk een kwartier voor tijd na een lompe overtreding zijn tweede gele kaart en dus rood kreeg.

Wel kwamen de bezoekers in de 81e minuut goed weg toen Aschraf El Mahdioui uit een vrije trap het houtwerk raakte. Twee minuten later maakte Haller op aangeven van Richairo Zivkovic aan alle spanning een einde.

Bekijk de uitslagen, de stand en het programma in de Eredivisie