Chapecoense wordt door de Zuid-Amerikaanse voetbalbond Conmebol uitgeroepen tot winnaar van de Copa Sudamericana. Vicevoorzitter Ivan Tozzo van Chapecoense zegt zondag in Braziliaanse media dat hij dat bevestigd heeft gekregen. 

De club uit Brazilië zou in de nacht van woensdag op donderdag het eerste duel in de finale van het bekertoernooi afwerken tegen Atletico Nacional, maar het vliegtuig met daarin de spelers en staf van Chapecoense stortte neer op weg naar Colombia.

Daarbij kwamen in totaal 71 mensen om het leven. Slechts zes passagiers overleefden de ramp, onder wie drie spelers. Één speler werd levend aangetroffen, maar overleed later alsnog.

Na de ramp deed finalist Atletico Nacional al een verzoek bij de bond om Chapecoense uit te roepen tot winnaar van de Copa Sudamericana, als postuum eerbetoon aan de club.

Stoffelijke overschotten spelers Chapecoense aangekomen in Brazilië
64
Stoffelijke overschotten spelers Chapecoense aangekomen in Brazilië

Winst

Tozzo stelt in een interview met Globo Esporte dat zijn club ook de geldprijs van 7 miljoen dollar ontvangt voor het winnen van de Copa Sudamericana. De vicevoorzitter zegt niet te weten of er nog een ceremonie volgt. 

Door de beslissing van de bond zal de club volgend jaar mogen uitkomen in de Copa Libertadores, de Zuid-Amerikaanse equivalent van de Champions League.

Trofee

De houder van de Copa Sudamericana, Sante Fé, bracht de trofee vrijdag al naar Chapecoense als eerbetoon, met de tekst: 'Deze beker is ook van jullie'. 

De vliegramp werd de afgelopen dagen over de hele wereld herdacht. Ook de Eredivisieclubs houden dit weekend een minuut stilte.