PSV heeft zaterdag voor de derde keer dit seizoen doelpuntloos gelijkgespeeld in de Eredivisie. De landskampioen kwam ook op bezoek bij nummer zeventien Roda JC niet verder dan 0-0.

Het positieve gevoel dat PSV overhield aan de thuiswedstrijd vorig weekeinde tegen ADO Den Haag (3-1) is daardoor alweer verdwenen.

De Eindhovenaren staan dit seizoen al op zes remises in vijftien competitiewedstrijden. De ploeg van Phillip Cocu heeft dertig punten, drie minder dan Ajax en Feyenoord. Die twee ploegen komen zondag nog in actie.

Roda JC speelde voor de negende keer gelijk in deze jaargang. De Limburgers hebben twaalf punten, één meer dan Go Ahead Eagles. De hekkensluiter verloor eerder op zaterdag met 1-3 van sc Heerenveen.

In de aanloop naar de beslissende thuiswedstrijd tegen FK Rostov in de Champions League (dinsdag) had trainer Cocu juist nog wat meer zelfvertrouwen willen tanken. PSV maakte echter een nogal machteloze en plichtmatige indruk in Kerkrade.

Behoudend

Het duel in Kerkrade was een krachtmeting tussen de slechtste aanval (Roda JC met acht doelpunten) en de beste verdediging (PSV met zeven tegentreffers) van de Eredivisie. De titelverdediger was ingesteld op een zeer behoudend Roda JC. Het spel van de thuisploeg in de Limburgse vrieskou was bij vlagen echter minder defensief dan PSV had vermoed.

De bezoekers waren veel in balbezit, maar verzuimden op de helft van Roda JC tempo te maken. Het Brabantse overwicht leverde niettemin een paar aardige kansen op. Bart Ramselaar kwam als eerste in scoringspositie nadat hij door Oleksandr Zinchenko de diepte was ingestuurd. De oud-speler van FC Utrecht tikte de bal over het doel.

In de 24e minuut vond Luuk de Jong doelman Benjamin van Leer (ex-PSV) op zijn weg. De aanvoerder had na een half uur de 0-1 voor het intikken, maar werd door de arbitrage onterecht teruggefloten wegens vermeend buitenspel.

Namens Roda JC kreeg Abdul Ajagun de beste kans in de eerste helft. Zijn doelgerichte schot werd door Santiago Arias nog net geblokt.

Voorspelbaar

PSV toonde na de rust amper verbetering. De opbouw bleef slordig, traag en voorspelbaar, waardoor Roda JC vrij simpel overeind kon blijven.

Cocu trachtte met Steven Bergwijn en Luciano Narsingh zijn ploeg na ruim een uur van aanvallende impulsen te voorzien.

Ook die dubbele wissel sorteerde nauwelijks effect. Roda JC, dat in de extra tijd nog lonkte naar 1-0, hield een verdiend punt over aan het thuisduel.

Bekijk de uitslagen, de stand en het programma in de Eredivisie