AZ is de vierde plaats in de Eredivisie zaterdag kwijtgeraakt aan sc Heerenveen. De ploeg van trainer John van den Brom speelde op bezoek bij Excelsior met 3-3 gelijk in een aantrekkelijke wedstrijd.

Halverwege was het 2-2 op Woudestein. Stanley Elbers en Nigel Hasselbaink (strafschop) zetten Excelsior twee keer op voorsprong, maar Robert Mühren en Muamer Tankovic deden net zo vaak iets terug namens AZ.

In de tweede helft bracht Hicham Faik de ploeg van trainer Mitchell van der Gaag opnieuw aan de leiding. Stijn Wuytens redde een punt voor de Alkmaarders, maar voorkwam daarmee niet dat AZ zakte naar de vijfde plaats in de Eredivisie.

De Noord-Hollanders hebben 25 punten uit vijftien duels. Heerenveen won eerder op de avond met 1-3 van Go Ahead Eagles en is met 26 punten de nieuwe nummer vier.

Excelsior steeg door het gelijkspel tegen AZ naar plaats twaalf. De Kralingers verzamelden in vijftien wedstrijden vijftien punten.

Levendig

Al in de negende minuut kwam Excelsior op voorsprong. Kevin Vermeulen brak door over de rechterkant en gaf de bal laag voor op Elbers, die met een snelle voetbeweging scoorde van dichtbij.

Lang konden de Rotterdammers niet genieten van de voorsprong. Mühren, de laatste weken op dreef bij AZ als aanvallende middenvelder, schoot raak op aangeven van Tankovic. In het levendige duel was het Excelsior dat nog binnen het half uur opnieuw de leiding nam.

AZ-spits Wout Weghorst beging in het strafschopgebied een overtreding op Jurgen Mattheij van Excelsior, waardoor scheidsrechter Dennis Higler besloot tot een gele kaart voor Weghorst en een strafschop voor de thuisploeg. Hasselbaink faalde niet vanaf elf meter.

Nog in de eerste helft kwam AZ opnieuw langszij. Nadat Tankovic eerder Mühren in staat het gesteld om te scoren was het nu de Bosniër zelf die trefzeker was. De assist kwam ditmaal van Ridgeciano Haps.

Faik

In de tweede helft was AZ aanvankelijk het dichtst bij een derde doelpunt. Onder anderen Tankovic, Mühren en Weghorst kregen een kans om de ploeg van Van den Brom voor het eerst op voorsprong te zetten.

Na ruim een uur was het echter raak aan de andere kant. Iliass Bel Hassani van AZ raakte de bal eenvoudig kwijt op het middenveld, waarna de bal uiteindelijk bij Faik terechtkwam. De middenvelder verschalkte doelman Sergio Rochet met een schot in de verre hoek.

Wie dacht dat de treffer van Faik de genadeslag was voor AZ, waar captain Ron Vlaar ook nog geblesseerd uitviel, kwam bedrogen uit. Wuytens vond met een kopbal de verre hoek en de Alkmaarders gingen vol op jacht naar de winnende treffer, maar die kwam er niet meer.

Bekijk de uitslagen, de stand en het programma in de Eredivisie