Jasper Cillessen heeft begrip voor de keuze van bondscoach Danny Blind om hem te passeren onder de lat bij het Nederlands elftal, maar de 27-jarige doelman is wel van mening dat hij meer krediet had verdiend. 

"Dat ik bij Oranje op de bank zit is lastig, daar ben ik eerlijk in. Het is ook wel logisch, want ik speel nog niet bij FC Barcelona. Maar ik vond dat ik mijn plek wel erg snel kwijt was", zegt Cillessen zaterdag in het AD.

De 30-voudig international maakte afgelopen zomer de overstap van Ajax naar FC Barcelona. Bij de huidige nummer twee in de Primera Division is Cillessen echter tweede keeper, achter de Duitser Marc-André Ter Stegen.

Door zijn gebrek aan speeltijd bij FC Barcelona besloot bondscoach Danny Blind de voormalig keeper van NEC en Ajax begin september te passeren onder de lat ten faveure van Jeroen Zoet en Maarten Stekelenburg.

Cillessen had die keuze van Blind niet aan zien komen in aanloop naar de oefenwedstrijd tegen Griekenland en het WK-kwalificatieduel met Zweden (beide 1-1). "Die wedstrijden had ik best nog kunnen keepen. Ik was het niet eens met die beslissing en dat heb ik ook gezegd."

Beter geworden

Ondanks het gebrek aan speeltijd bij FC Barcelona en Oranje heeft Cillessen geen spijt van zijn transfer naar Spanje. De doelman is in zijn eerste maanden naar eigen zeggen al een betere keeper geworden.

"Het niveau is zoveel hoger. Als je het tempo op de trainingen ziet, dan gaat dat zo vreselijk snel. De schoten op doel zijn vrijwel altijd tussen de palen, zo zuiver, zo nauwkeurig. Daarom is er wel een periode van gewenning nodig voordat ik echt een gooi kan doen naar de positie van eerste keeper."

Cillessen weet nog niet hoe lang hij nodig heeft om zich aan te passen in Barcelona. "Dat houd ik voor mezelf. Maar ik ben gekomen om eerste keeper te worden. Hier moet je de lat hoog leggen en daar houd ik van."

FC Barcelona neemt het zaterdagmiddag om 16.15 uur op tegen koploper Real Madrid. De ploeg van trainer Luis Enrique moet winnen in Camp Nou om aansluiting te houden met de 'Koninklijke'.

Bekijk het programma en de stand in de Primera Division