Topvoetballer Cristiano Ronaldo heeft in het verleden wegens belastingvoordeel miljoenen weggesluisd naar de Maagdeneilanden. Een internationale groep onderzoeksjournalisten heeft de geldstromen in de voetbalwereld onderzocht aan de hand van 18,6 miljoen documenten.

De internationale groep European Investigative Collaborations (EIC), waartoe ook NRC behoort, deed maandenlang onderzoek aan de hand van de documenten en kwam vrijdag met de onthulling over Ronaldo.

Klokkenluidersplatform Football Leaks stelde de documenten beschikbaar aan het Duitse blad Der Spiegel, dat ook lid is van het EIC.

Real Madrid-speler Ronaldo sluisde eind 2014 63,5 miljoen euro weg naar een belastingparadijs, meldt NRC.  Met deze belastingontwijking hoefde hij ongeveer 35 miljoen aan belastingen niet te betalen. De constructie was op dat moment nog legaal, maar kort daarna paste de Spaanse regering de wet aan.

Tien Europese media hebben samen 1,9 terabyte aan data doorzocht, beschikbaar gesteld door Football Leaks. NRC publiceerde ook over het contract van Robin van Persie bij Fenerbahçe.

De 101-voudig Oranje-international zou met een basissalaris van 4,9 miljoen euro de bestbetaalde speler ooit in Turkije zijn. Daarnaast zijn details naar buiten gekomen over de contracten van onder anderen de internationals Virgil van Dijk, Bruno Martins Indi en Davy Pröpper.

Messi

Het is nog niet duidelijk of het wegsluizen van de miljoenen door Ronaldo strafbaar is. Eerder dit jaar werd onder andere topvoetballer Lionel Messi wel vervolgd in een belastingfraudezaak.

De aanvaller van FC Barcelona zou met hulp van zijn vader de Spaanse fiscus tussen 2007 en 2009 voor een bedrag van 4,1 miljoen euro hebben benadeeld met verzwegen inkomsten uit portretrechten. Hij kreeg 21 maanden cel en een boete van 2 miljoen euro. Zijn gevangenisstraf hoefde hij niet uit te zitten.

Football Leaks onthulde de afgelopen maanden al regelmatig details over transfers en contracten. Zo kwam FC Twente in de problemen door onthullingen over bepalingen in het omstreden contract met investeringsmaatschappij Doyen Sports.