Cristiano Ronaldo, Antoine Griezmann en Lionel Messi zijn de drie overgebleven genomineerden voor de prijs voor de beste speler van het jaar 2016.

De FIFA maakte vrijdagmiddag de drie finalisten bekend voor de prestigieuze prijs. Slechts drie spelers die op de shortlist met 23 namen stonden, overleefden de laatste schifting: Ronaldo, Griezmann en Messi.

Dat betekent dat onder anderen Gareth Bale, Zlatan Ibrahimovic, Robert Lewandowski, Neymar en Luis Suarez geen kans meer maken op de award die op 9 januari wordt uitgereikt bij het FIFA-gala in Zürich.

Ronaldo won dit jaar twee grote internationale prijzen. De Portugese aanvaller schreef de Champions League op zijn naam met Real Madrid en mocht als aanvoerder de Europese titel in ontvangst nemen namens zijn land.

Griezmann verloor beide finales van Ronaldo, met respectievelijk Atletico Madrid en Frankrijk. Messi leidde FC Barcelona naar de Spaanse dubbel en verloor de eindstrijd van de Copa America met Argentinië.

Tot vorig jaar werkte de wereldvoetbalbond samen met France Football, de organisator van de Gouden Bal. Het voetbalmagazine besloot die samenwerking te stoppen, waarop de FIFA een eigen prijs voor de beste speler van het jaar in het leven riep.

Pauw

Vera Pauw ontbreekt op de shortlist voor de titel van beste trainer in het vrouwenvoetbal.

De 53-jarige Amsterdamse behoorde tot één van de tien genomineerden die kans maakte op de prestigieuze prijs van de FIFA. Jill Ellis (VS), Pia Sundhage (Zweden) en Silvia Neid (Duitsland) zullen gaan uitmaken wie de award wint.

Pauw vertrok na de Olympische Spelen van afgelopen zomer als bondscoach van Zuid-Afrika. Ze strandde met haar ploeg in de groepsfase in Rio de Janeiro. De voormalig international van Oranje was eerder bondscoach van Nederland (2004-2010), Schotland (1998-2004) en Rusland (2011).

Mannen

Bij de mannen zijn Claudio Ranieri (Leicester City), Zinedine Zidane (Real Madrid) en Fernando Santos (Portugal) overgebleven van de eerste lijst van tien namen.

Ranieri verraste vorig seizoen vriend en vijand door Leicester City naar de titel te loodsen in de Premier League. Zidane won met Real Madrid de Champions League. Santos leidde Portugal naar de titel op het EK.

Puskas

De FIFA Puskas Award, de prijs voor het mooiste doelpunt van het jaar, gaat dit jaar niet naar een speler die uitkomt in een Europese competitie.

Op de shortlist van de FIFA staan Marlone (Brazilië), Daniuska Rodríguez (Venezuela) en Mohd Faiz Subri (Maleisië).

Ook deze prijzen worden op 9 januari uitgereikt tijdens het voetbalgala van de FIFA.