De FIFA heeft geen Nederlanders genomineerd voor het elftal van het jaar.  De mondiale spelersvakbond FIFPro en wereldvoetbalbond FIFA presenteerden donderdag een lijst met 55 kandidaten,

De elf 'winnaars' van vorig jaar staan ook nu allemaal op de shortlist van 55 kandidaten. Negen spelers maken voor het eerst kans op een plek in het elftal: Serge Aurier, Héctor Bellerin, Leonardo Bonucci, Kevin De Bruyne, Paulo Dybala, Antoine Griezmann, N'Golo Kanté, Dimitri Payet en Jamie Vardy.

Voor het eerst sinds het wereldelftal wordt samengesteld (2005) staan Andrea Pirlo en Wayne Rooney niet op de kandidatenlijst.

Het ultieme elftal van 2016 wordt op 9 januari bekendgemaakt tijdens het gala van de FIFA in Zürich, waarbij ook de beste speler ter wereld wordt gekozen.

Robben

Arjen Robben verdiende in 2014 een plek in het beste elftal ter wereld. Hij is met Wesley Sneijder (2010) de enige Nederlander die ooit werd verkozen.

Het wereldelftal wordt samengesteld door de spelers zelf. Meer dan 25.000 spelers uit zo'n 75 landen brengen deze weken hun stem uit. Dat moet leiden tot het beste team van 2016, bestaande uit één doelman, vier verdedigers, drie middenvelders en drie aanvallers.