De supporters van Atlético Nacional en die van Chapecoense hebben woensdagavond (lokale tijd) een eerbetoon gehouden in hun stadion voor de spelers en de staf van de Braziliaanse club die dinsdag om het leven kwamen bij de vliegramp in Colombia.

Beide ploegen zouden woensdag eigenlijk tegenover elkaar staan in het eerste duel in de finale van de Copa Sudamericana, de Zuid-Amerikaanse variant van de Europa League. In plaats daarvan kwamen in beide stadions de supporters samen. 

De stadions van Atlético Nacional in Medellin en Chapecoense in Chapecó zaten vol met fans, allemaal gekleed in het wit.

Ze herdachten de 71 mensen die maandagavond omkwamen toen het vliegtuig met daarin de selectie en de staf van Chapecoense neerstortte, in de buurt van Medellin. Slechts zes mensen, onder wie drie spelers, overleefden de ramp.

De finale is geschrapt. Atlético Nacional heeft voorgesteld de beker aan het getroffen Chapecoense te geven, maar de Brazilianen willen de eer liever delen.

Witte duiven

In stadion Atanasio Girardot van de Colombiaanse club werden 71 witte duiven losgelaten. In de Arena Conda van Chapecoense liepen de reserves en geblesseerde spelers die waren achtergebleven in Brazilië een rondje over het veld.

De tv-zender FOX Sports Brasil, dat de finale rechtstreeks zou uitzenden, besloot het beeld op zwart te zetten. De kijkers zagen alleen de tekst "negentig minuten stilte''. Bij de ramp kwamen ook medewerkers van FOX Sports om het leven.

Van de drie spelers die de ramp overleefden bevindt verdediger Neto zich in kritieke toestand, maar hij is volgens de artsen stabiel. Bij reservekeeper Jackson Follmann is een been geamputeerd en hij dreigt ook de voet van zijn andere been kwijt te raken.

Verdediger Alan Ruschel heeft een beschadigde wervelkolom, maar hij kan zijn ledematen wel bewegen.