In navolging van ADO Den Haag overweegt ook de gemeente Den Haag om ADO-eigenaar Hui Wang voor de rechter te slepen. Dat schrijft wethouder Tom de Bruijn woensdag in een brief aan de gemeenteraard.

ADO besloot United Vansen, het bedrijf van Wang, dinsdag tijdens een lange aandeelhoudersvergadering te dagvaarden. Een advocaat overhandigde Wangs zoon Terry Wang en beoogd directeur Lee Zhang een brief.

Tijdens de vergadering, waar Wang zelf ontbrak, werd door vertegenwoordigers van United Vansen de rechtsgeldigheid van de benoeming van twee leden van de raad van commissarissen, Kees Jansma en Martin Toet, betwist. Beiden stapten hierop op.

United Vansen kondigde verder aan twee nieuwe directeuren en twee nieuwe commissarissen te benoemen. Volgens wethouder De Bruijn zijn die benoemingen in strijd met de statuten.

"Daarom beraadt het college zich op juridische actie", schrijft hij. "Ik ben zeer ontstemd en uitermate teleurgesteld over hetgeen dinsdag is voorgevallen. De opstelling van de grootaandeelhouder gedurende de vergadering was in mijn ogen niet in het belang van ADO Den Haag."

De wethouder baalt van de houding van Wang. "Het is van groot belang dat er op zeer korte termijn een oplossing gevonden wordt voor de financiële problemen van ADO Den Haag. Daar is tot mijn spijt, ook na een intensieve vergadering van ruim negen uur, nog geen zicht op."

Straf

United Vansen is zijn financiële verplichtingen niet nagekomen, waardoor ADO bij de KNVB toestemming moet vragen om de jaarstukken later in te leveren. De club had al uitstel gevraagd tot 1 december en riskeert een straf.

ADO Den Haag stapt nu dus naar de rechter om het geld van Wang alsnog te krijgen. Het huwelijk tussen United Vansen, dat liefst 98 procent van de aandelen bezit, en de club is vooralsnog allesbehalve gelukkig.

Woensdag zei Wang vanuit China dat hij niets weet van de daagvaarding van ADO. Ook zou hij niet op de hoogte zijn van de financiële tekorten bij de club.  "We hebben al 6 of 7 miljoen euro in de club gestopt. De laatste keer dat ik bij een vergadering was, hebben ze niets over dit geldprobleem gezegd", aldus Wang tegen de NOS.

Wang nam de club in de zomer van 2014 over, maar verzuimde meerdere beloftes na te komen en liet zich nog maar weinig zien in Den Haag.

In april van dit jaar kwam de Chinese eigenaar na veel loze beloftes eindelijk met de beloofde miljoenen over de brug, maar de nummer vijftien van de Eredivisie verkeert nog altijd in zwaar financieel weer.

Bekijk het programma en de stand in de Eredivisie