Feyenoord hoopt op een garantstelling van 135 miljoen euro van de gemeente Rotterdam voor het project Feyenoord City. Het nieuwe voetbalstadion aan de Nieuwe Maas met een capaciteit van 63.000 toeschouwers moet in 2022 in gebruik worden genomen.

Architectenbureau OMA presenteerde woensdag zijn haalbaarheidsstudie in het Topsportcentrum Rotterdam. De gemeente wordt om een investering van 135 miljoen gevraagd.

60 miljoen is bedoeld voor de erfpacht van de grond, 35 miljoen voor de infrastructuur van het stadiongebied en 40 miljoen voor de bouw van het stadion zelf.

De totale kosten van het project worden geraamd op 1,4 miljard euro, waarvan 400 miljoen voor het stadion. Feyenoord zal het restant van die 400 miljoen deels betalen met eigen vermogen. Daarnaast hoopt de club geld op te halen bij beleggers en met leningen.

Multisportclub

De Kuip wordt volgens de plannen deels gesloopt. In het gedeelte dat overblijft komt een Feyenoord-museum en in de tweede ring worden appartementen gebouwd. Rondom het stadion komt een atletiekbaan. Enkele honderden meters verderop moet het nieuwe moderne stadion met schuifdak verrijzen.

Het nieuwe stadion is het belangrijkste onderdeel van het plan van het gebied aan de Nieuwe Maas, waar verder ook onder meer winkels, woningen, kantoren, hotels, een bioscoop, een station, een bierbrouwerij en sportfaciliteiten moeten komen.

Feyenoord wil in het gebied een multisportclub met zeven andere verenigingen oprichten. Daar vallen ook onder meer amateurvoetbalclub SC Feyenoord, een hockey-, basketbal-, volleybal- en atletiekvereniging onder.

Gemeente

De plannen worden enthousiast onthaald binnen het college van burgemeester en wethouders. ''Dit plan behelst eigenlijk alles wat je als stad kunt wensen'', zegt wethouder Adriaan Visser van Sport tegen RTV Rijnmond. "Dit is een plan met draagvlak en een degelijke spreiding van financiële risico’s bij zowel publieke als ook private partijen.''

Wethouder Ronald Schneider van Stedelijke Ontwikkeling toont zich in het Algemeen Dagblad eveneens tevreden. "Feyenoord City is een uitdagende gebiedsontwikkeling die de attractiviteit van Rotterdam een geweldige impuls geeft", aldus Schneider. 

"We maken een sprong in de verdichting van de stad, onder andere door het toevoegen van een flink aantal woningen in het midden en hogere segment. Deze gebiedsontwikkeling is goed voor Zuid, de hele stad en aantrekkingskracht voor de hele regio."

De gemeenteraad van Rotterdam besluit naar verwachting in maart 2017 over de plannen.