De Braziliaanse club Chapecoense wil in zijn stadion Arena Conda een uitvaartsplechtigheid organiseren voor alle 71 slachtoffers van het vliegtuigongeluk in Colombia.

"De club heeft een aanbod gedaan om alle 71 slachtoffers hier in het stadion met een collectieve wake te herdenken", zei Walter Feldman, secretaris-generaal van de Braziliaanse voetbalbond, dinsdag op een persconferentie.

Bij de ramp kwamen in de nacht van maandag op dinsdag spelers, staf en medewerkers van de club om. Ook veel journalisten en vliegtuigpersoneel overleefden het ongeluk niet.   

Enkele toestellen van de Braziliaanse luchtmacht zijn naar Medellin gevlogen om de lichamen zo snel mogelijk naar Brazilië over te brengen. Omdat het gecrashte vliegtuig niet explodeerde of in brand vloog, is de verwachting dat de identificatie van de slachtoffers relatief snel kan verlopen.

"Er zijn van veel slachtoffers paspoorten gevonden. Het is daarom niet nodig voor nabestaanden om naar Colombia af te reizen", aldus Feldman.

Rouw

In Chapeco zijn dertig dagen van rouw afgekondigd. Het kerstfeest in de stad van de getroffen club gaat niet door. Veel bedrijven, winkels en scholen zijn gesloten.

Honderden mensen kwamen dinsdag samen bij het stadion van Chapecoense en in de kerk om de ramp te herdenken. Ze zongen clubliederen en scandeerden de namen van de omgekomen spelers.

Bij de ingang van het stadion schreef iemand de tekst: "Jullie hadden er geen moeite mee om snel omhoog te klimmen en nu zijn jullie in de hemel", verwijzend naar de drie promoties die de club tussen 2009 en 2014 van de Serie D naar de Serie A bracht.

Een week geleden vierden inwoners van de kleine stad in het zuiden van Brazilië nog groot feest op straat met vuurwerk toen Chapecoense zich plaatste voor de finale van de Copa Sudamericana.

Overlevenden

Negentien spelers kwamen om bij de vliegtuigcrash. Onder de zes overlevenden bevinden zich drie voetballers.

Bij doelman Jackson Follmann moest zijn rechterbeen geamputeerd worden. Verdediger Helio Neto ligt nog altijd op de intensive care met letsel aan zijn schedel, ribbenkast en longen. Een andere verdediger, Alan Ruschel, is er het minst slecht aan toe. Hij onderging een operatie aan zijn ruggenwervel.

Chapecoense wil volgend seizoen gewoon uitkomen in de Serie A, waarin het met nog een duel te spelen op de negende plek staat. "We gaan de club herstructureren en nieuwe spelers aantrekken. Er is heel wat werk te doen, maar onze intentie is om gewoon aan de competitie deel te nemen'', zei vicevoorzitter Ivan Tozzo.