Michael van Praag is dinsdag bij de bondsvergadering voor de derde keer op rij herkozen als voorzitter van de KNVB. De benoeming van de zittende preses was niet unaniem, want een groot aantal profclubs onthield zich van stemming in Zeist.

De 69-jarige Van Praag kreeg desondanks voldoende vertrouwen van clubs uit het betaalde voetbal en amateurvoetbal om aan een nieuwe periode te mogen beginnen.

Van Praag gaat zo voor zijn laatste termijn van drie jaar, nadat hij in 2008 Jeu Sprengers opvolgde bij de KNVB.

Afgevaardigden van prof- en amateurclubs stemden niet unaniem voor Van Praag. Hij kreeg 36 stemmen voor en één tegen; 21 afgevaardigden onthielden zich van een stem. Een tegenkandidaat ontbrak.

Geschoffeerd

"Bedankt voor het vertrouwen dat ik heb gekregen", reageerde Van Praag. "En ik weet ook wel waar die andere stemmen vandaan komen", doelde hij op clubs uit het betaalde voetbal.

"Ik heb dinsdagmiddag met een afvaardiging van clubs uit Eredivisie en Eerste Divisie gesproken en ik ben daar geschoffeerd op een manier die alle perken te buiten gaat. Maar ik ben nooit te oud om te leren."

"Het moet wel van twee kanten komen. Dus ze moeten niet alleen bellen na tuchtrechtspraak van de UEFA of als ze nog geld tegoed hebben van een andere club, maar ook bellen als ze zich niet betrokken voelen."

Kritiek

Van Praag kreeg de laatste maanden enige kritiek op zijn functioneren als leider van de voetbalbond. Er werd hem gebrek aan leiderschap verweten tijdens een recente crisis bij de KNVB, die algemeen directeur Bert van Oostveen en op één na alle leden van de raad van commissarissen hun functie kostte.

De oud-voorzitter van Ajax was tijdens de bestuurscrisis bij de KNVB fanatiek in de race om het voorzitterschap van de UEFA, die hij uiteindelijk verloor van de Sloveen Aleksander Ceferin.

Van Praag vroeg de aanwezigen bij de bondsvergadering snel op zoek te gaan naar een opvolger. "Het zou mooi zijn als in 2018 al bekend is wie mij gaat opvolgen. U mag vinden van de UEFA wat u wil, maar toch heeft het Nederland voordelen opgeleverd dat wij daar iemand in het bestuur hebben", zei één van de vice-voorzitters van de Europese voetbalbond.

"Voor de clubs, maar ook wat betreft toewijzingen van toernooien. Het is goed dat ik mijn opvolger een jaartje met me mee laat lopen en voorstel bij de UEFA, zodat de kans groot is dat ook hij daar wordt gekozen."