ADO Den Haag heeft dinsdag bij de ingelaste aandeelhoudersvergadering in het Haagse stadhuis een dagvaarding overhandigd aan United Vansen, het Chinese bedrijf van grootaandeelhouder Hui Wang.

Omdat Wang zoals verwacht zelf geen acte de présence gaf bij de vergadering, overhandigde een advocaat namens de club een brief aan Wangs zoon Terry Wang en de beoogde directeur Lee Zheng.

In de dagvaarding wordt United Vansen in gebreke gesteld omdat het niet aan de financiële verplichtingen zou voldoen.

Commissaris Wim Deetman ziet het kort geding met vertrouwen tegemoet. "Alle afspraken met de grootaandeelhouder zijn in documenten vastgelegd, de bedragen en de termijnen. Ze zijn ook bekend bij Wang, zijn beloften zijn keurig vastgelegd. Daar is geen twijfel over mogelijk", zegt hij tegen Omroep West.

Het Chinese bedrijf eiste op zijn beurt het onmiddellijke vertrek van commissarissen Kees Jansma en Martin Toet, die daarop zelf besloten op te stappen. Een poging om ook Deetman uit zijn functie te ontheffen mislukte, omdat de oud-burgemeester een 'gouden aandeel' heeft als vertegenwoordiger van de gemeente.

Deetman zelf verliet samen met een andere commissaris, oud-speler Martin Jol, de negen uur durende vergadering uit protest tegen het vertrek van Jansma en Toet.

Begroting

De financiële situatie wordt nog altijd zorgelijk genoemd en wethouder Tom de Bruijn van Financiën zal woensdag het Haagse stadsbestuur en de gemeenteraad informeren.

Woensdag moeten de Hagenaars ook een sluitende begroting inleveren bij de KNVB, maar ADO gaat extra tijd vragen om de begroting op orde te krijgen.

ADO kreeg al een maand uitstel vanwege de problemen met Wang, maar wil nu opnieuw extra tijd om toch aan de benodigde financiële middelen te komen.

Beloftes

Het huwelijk tussen United Vansen, dat liefst 98 procent van de aandelen bezit, en ADO is vooralsnog allesbehalve gelukkig. Wang nam de club in de zomer van 2014 over, maar verzuimde meerdere beloftes na te komen en liet zich nog maar weinig zien in Den Haag.

In april van dit jaar kwam de Chinese eigenaar na veel loze beloftes eindelijk met de beloofde miljoenen over de brug, maar de nummer vijftien van de Eredivisie verkeert nog altijd in zwaar financieel weer omdat Wang vindt dat ADO zichzelf moet kunnen redden.