Atletico Nacional heeft bij de Zuid-Amerikaanse voetbalbond Conmebol een verzoek ingediend om tegenstander Chapecoense uit te roepen tot winnaar van de Copa Sudamericana.

De Colombiaanse club zou in de nacht van woensdag op donderdag het eerste duel in de finale afwerken tegen Chapecoense, maar het vliegtuig met daarin de spelers en staf van de Braziliaanse club stortte neer op weg naar Colombia.

Daarbij kwamen in totaal 71 mensen om het leven. Slechts zes passagiers overleefden de ramp, onder wie twee spelers van de Braziliaanse club. Eén speler werd levend aangetroffen, maar overleed later alsnog.

​​​"Atletico Nacional heeft de Conmebol verzocht om de Copa Sudamericana aan Chapecoense te geven, als postuum eerbetoon na het grote verlies waar onze sport om rouwt", staat in een verklaring op de clubsite. "Voor ons zal Chapecoense altijd de kampioen van de Copa Sudamericana van 2016 zijn."

Volgens Atletico Nacional, de bekerwinnaar van Colombia, is de club voor eeuwig getekend door de tragedie. "Wij zijn ronduit overweldigd door de pijn en in gedachten rouwen we. Dit komt als een volslagen verrassing, daarom doet het ook zoveel pijn."

Privileges

In Brazilië dienden ook vier clubs speciale verzoeken in bij de nationale voetbalbond. Corinthians, Santos, São Paulo en de kersverse kampioen Palmeiras willen het getroffen Chapecoense helpen met bepaalde privileges.

De vier grootmachten van het Braziliaanse voetbal pleiten ervoor dat de getroffen club tot het einde van 2017 zoveel spelers mag huren als het wil en zijn bereid spelers af te staan.

Het tweede verzoek is om Chapecoense de komende drie jaar te verzekeren van voetbal in de hoogste Braziliaanse divisie. Als de club bij de laatste vier zou eindigen, moet de vijfde van onderen degraderen.