De Zuid-Amerikaanse voetbalbond Conmebol heeft de finale van de Copa Sudamericana tot nader order uitgesteld naar aanleiding van een vliegtuigongeluk in Colombia. Bijna de complete selectie van de Braziliaanse club Chapecoense is daarbij verongelukt.

"De Zuid-Amerikaanse voetbalfamilie is diep geschokt", schrijft de Conmebol dinsdag in een korte verklaring.

De Braziliaanse voetbalbond CBF betuigt zijn medeleven in een officiële verklaring. Er wordt gewacht op meer informatie, alvorens de bond een beslissing wil nemen over het eventueel uitstellen van de Braziliaanse competitie. De clubs Atletico-MG en Gremio hebben verzocht om de voor woensdag geplande bekerfinale tussen beide clubs uit te stellen. 

"Dit is een erg trieste dag voor het voetbal", reageert FIFA-voorzitter Gianni Infantino. "Tot onze spijt hoorden we vanochtend over het ongeluk in Colombia. Dit is schokkend en tragisch nieuws."

"Het zijn moeilijke tijden en onze gedachten zijn bij de slachtoffers, hun families en vrienden. De FIFA biedt zijn condoleances aan bij de fans van Chapecoense, de voetbalwereld en de getroffen media-organisaties in Brazilië."

Bondsvoorzitter Alejandro Dominguez vande Conmebol is op weg naar Medellin. Daar zouden Atletico Nacional en Capecoense elkaar woensdag voor het eerst treffen in de finale van de Copa Sudamericana, de Zuid-Amerikaanse variant van de Europa League.

De return stond voor volgende week in Brazilië op het programma. "Tot nader order zijn alle wedstrijden uitgesteld", meldt de federatie.

Overlevenden

Aan boord van het vliegtuig, dat onderweg was vanuit Bolivia naar vliegveld José Maria Córdova nabij Medellin, zaten 72 passagiers en negen bemanningsleden. De dood van 71 passagiers is bevestigd, onder wie 19 voetballers. Een van de slachtoffers is achtvoudig Braziliaans international Mario Sergio (66), die als televisiecommentator verslag zou doen van de wedstrijd.

Slechts zes mensen hebben de crash overleefd: de doelman Jakson Follmann (24) en verdedigers Neto (31) en Alan Ruschel (27), twee leden van de bemanning en een journalist. Doelman Danilo werd aanvankelijk ook als overlevende genoemd, maar overleed later in het ziekenhuis. 

Vanwege het slechte weer was het voor hulpverleners lange tijd moeilijk om de rampplek te bereiken.

Argentinië

Het neergestorte toestel Lamia BAE-146 zou volgens media in Zuid-Amerika vaker gebruikt zijn voor het vervoer van sportteams. Twintig dagen geleden zou de Argentijnse ploeg voor de interland tegen Brazilië nog met het toestel gevlogen hebben.

Finale

Chapecoense eindigde vorig seizoen als veertiende in de Braziliaanse Serie A, nadat de club uit de Zuid-Braziliaanse stad Chapeco in 2013 was gepromoveerd naar het hoogste niveau. In 2009 speelde de club nog in de Serie D.

Het elftal van de 51-jarige trainer Caio Júnior drong in de Copa Sudamericana verrassend door tot de finale, door onder meer de Argentijnse clubs Independiente en San Lorenzo uit te schakelen.

Vliegtuig met Braziliaans voetbalteam neergestort

In de buurt van de Colombiaanse stad Medellin is maandagavond 28 november een vliegtuig neergestort met 72 passagiers en negen bemanningsleden aan boord. © AFP
Het toestel verdween rond 22.00 uur (lokale tijd) van de radar en stortte neer. Wrakstukken liggen in bergachtig gebied bij Medellin. © AFP
De locatie van het neergestorte vliegtuig. © NU.nl
Reddingsploegen hebben na de crash enkele overlevenden gevonden. Er zijn tientallen doden gevallen. © AFP
In het toestel zaten voetballers van de Braziliaanse club Chapecoense. © Hollandse Hoogte
De ploeg, actief in de hoogste Braziliaanse voetbalcompetitie, zou in Medellin woensdag de finale van de Copa Sudamerica spelen tegen Atletico Nacional. © ANP
Het team promoveerde in 2013 voor het eerst sinds de jaren 70 naar de hoogste divisie. © AFP
Een overlevende wordt geholpen in de San Juan de Dios-kliniek in de stad La Ceja. © AFP
Op foto's is te zien hoe reddingswerkers op zoek zijn naar overlevenden. © Hollandse Hoogte
Uren na de crash is nog een persoon levend aangetroffen. © AFP
Een helikopter is in het berggebied geland om te helpen bij het bergen van de lichamen. Vanwege hevige regenval kon de rampplek enige tijd alleen over de grond bereikt worden. © AFP
Het toestel kwam uit Bolivia en zou aan de luchtverkeersleiding in Medellin hebben laten weten dat er "een elektronisch probleem" was. © Hollandse Hoogte
Een jongen zit tijdens een eerbetoon voor de omgekomen spelers op de tribune van het stadion van de Braziliaanse club Chapecoense. © AFP

Atletico Nacional, de opponent in de eindstrijd, liet dinsdag via Twitter weten mee te leven met de tegenstander. Chapecoense verspreidde alleen een korte verklaring via Facebook, waarin het meldt te wachten op een officiële verklaring van de Colombiaanse autoriteiten. "God zij met onze spelers, stafleden, journalisten en andere gasten.''

In het verleden waren vaker voetbalploegen betrokken bij vliegrampen, zoals Torino in 1949 en de beroemde 'Busby Babes' van Manchester United in 1958. Bekend is ook de ramp in 1989 met het Kleurrijk Elftal in Suriname.