Vitesse laat de eigen voetballers voorlopig niet meer trainen op één van de twee kunstgrasvelden op het eigen sportcomplex. Het veld bevat SBR-rubbergranulaat.

Uit onderzoek van bandenbranchevereniging VACO blijkt dat in zeer veel kunstgrasvelden waar de zwarte korrels op liggen een hogere concentratie kankerverwekkende stoffen zit dan is toegestaan in consumentenproducten. Daarover berichtten de NOS en de Volkskrant de afgelopen dagen.

"Door het bericht in het dagblad waarin nieuwe informatie is gekomen wil Vitesse uit voorzorg én in afwachting van het rapport van het RIVM haar spelers niet op het SBR-rubbergranulaat kunstgrasveld laten spelen", meldt de club maandag op de eigen website.

De Eredivisionist heeft op het eigen sportcomplex de beschikking over twee kunstgrasvelden. Het veld dat geen zwarte korrels bevat, blijft wel gewoon in gebruik.

Normen

Gemiddeld overschreden de stoffen die VACO onderzocht de normen voor consumentenproducten tussen de 1,5 en 3,7 keer. De norm voor consumentenproducten is echter niet van toepassing op kunstgrasvelden, waardoor de velden officieel als veilig te boek staan.

"Vitesse benadrukte recent al wel dat de gezondheid van spelers en stafleden voorop staat", meldt Vitesse desondanks. "Pas als het RIVM haar rapport en de uitkomsten daarin presenteert, wordt een definitieve beslissing genomen."

Het onderzoek dat de RIVM en de KNVB houden wordt mogelijk nog voor het einde van het jaar afgerond.

Vitesse is voor zover bekend de tweede Eredivionist die maatregelen neemt na de bevindingen. Vorige maand liet Ajax al vier kunstgrasvelden met rubberkorrels op trainingscomplex De Toekomst vervangen.