Peter Bosz was zondag uitermate blij met de 0-1 overwinning van Ajax op bezoek bij sc Heerenveen. De trainer benadrukte na afloop van het duel in Friesland nog maar eens het belang van een brede selectie.

"Het kan achteraf bepalend zijn voor het kampioenschap. Met Donny van de Beek en veel andere jongens die nu op de bank zitten, hebben we veel jongens die het verschil kunnen maken", zei Bosz voor de camera van de NOS.

Dat bleek in het Abe Lenstra Stadion want Van de Beek had een groot aandeel in de 0-1 van Davy Klaassen. De voor Hakim Ziyech ingevallen middenvelder zette de aanvoerder van de Amsterdammers met een slim passje vrij voor doelman Erwin Mulder.

"Donny speelde donderdag tegen Panathinaikos (2-0 zege) al heel goed", aldus Bosz. "Vandaag gaf hij een wereldpass. Leuk voor hem."

De oefenmeester van de Amsterdammers vond dat zijn ploeg verdiend aan het langste eind trok. "Je zag twee ploegen die veel druk zetten. We hebben in de eerste helft een paar goede kansen gehad, als er daarvan een in was gegaan krijg je meer ruimte om te spelen. Wij hadden ook de betere kansen."

Dolberg

Bosz was tevens zeer te spreken over het optreden van spits Kasper Dolberg. "Als je zag dat hij vaak twee man in zijn nek had en dan toch nog goed wegdraaide, dan is dat knap. Bovendien zochten de verdedigers van Heerenveen wel de grens op van wat de scheidsrechter toestond."

"Als ik tegen een 19-jarige speler moet spelen die zo goed is en zo uitgelicht is, zou ik hem ook voor z'n donder schoppen. Dat had ik echt gedaan vroeger. Dan ging ik kijken tot hoever de scheidsrechter dat toe zou laten."

Klaassen

Klaassen hield ondanks zijn goal niet een geweldig gevoel over aan de wedstrijd. Hij kreeg zijn vijfde gele kaart van het seizoen en mist daardoor volgende week het thuisduel met FC Groningen.

Scheidsrechter Danny Makkelie oordeelde dat Klaassen een strafschop probeerde te forceren en bestrafte een valpartij van de middenvelder met een kaart.

Klaassen was woest op de arbiter. "Ik heb de herhaling gezien en je ziet dat hij met zijn knie mijn bovenbeen raakt. Natuurlijk ben ik dan kwaad. Wat dacht hij dan? Maar je doet er nu helaas niets meer aan."

"Het is lekker dat ik belangrijk was, want het was een moeilijke wedstrijd voor ons. Maar van die gele kaart baal ik echt.''